NOS Wielrennen

Van der Poel wint Gold Race op weergaloze wijze

Van der Poel grijpt op sensationele wijze de zege in Amstel Gold Race

Mathieu van der Poel heeft op weergaloze wijze de 54ste editie van de Amstel Gold Race op zijn naam geschreven. In het laatste uur leek het erop alsof niemand anders dan Julian Alaphilippe de race zou kunnen winnen. In een knotsgekke laatste kilometer ging echter de hele koers op zijn kop.

Na 220 kilometer aan heuveltjes en bochtjes opende Van der Poel het bal. De 24-jarige alleskunner, die dit voorjaar al zoveel moois liet zien, ging ervandoor op de Gulperberg. De kopman van Corendon hoopte op een sterke kopgroep, maar kreeg alleen Gorka Izagirre met zich mee.

Het meeste werk doen

De Spaanse kampioen bleek een blok aan het been. Van der Poel moest het meeste werk doen en zag enkele kilometers later het peloton weer langszij komen.

Bekijk hieronder een uitgebreide samenvatting van de Gold Race:

Amstel Gold Race 2019: de lange samenvatting

En terwijl de publieksfavoriet in het peloton aan het herstellen was, liet Alaphilippe op de Eyserbosweg zijn spierballen zien.

De Fransman sprong weg en kreeg wel een prettige compagnon mee: Jakob Fuglsang is een van de sterkste renners van het peloton, maar de Deen kan totaal niet sprinten. Dat belette hem niet volop mee te werken met de snelle Fransman. Onder het mom van: tweede is ook mooi.

Michal Kwiatkowski en Matteo Trentin hoopten het gaatje te overbruggen en kwamen tot op zes seconden. Maar steeds als de koplopers de achtervolgers zagen naderen, plaatste Fuglsang weer een tempoversnelling. Alaphilippe lachte in zijn vuistje.

Het sterk uitgedunde peloton, met Van der Poel in de gelederen, bungelde op zo'n 50 seconden en kwam geen centimeter dichterbij. Enkele eenlingen probeerden het: Maximilian Schachmann sprong in zijn eentje weg, Bauke Mollema en Simon Clarke gingen met zijn tweeën.

Op zeven kilometer van de streep reed ook Van der Poel nog weg, maar de ereplaatsen leken op dat moment al vergeven. Voorin bleef Astana-renner Fuglsang als een ware topknecht zijn werk leveren voor Alaphilippe en gebroederlijk reden ze richting de streep in Berg en Terblijt.

Gaatje gedicht en sprinten

Maar plotseling veranderde alles. Kwiatkowski wist alsnog naar de twee koplopers te rijden en daarachter smolten alle eenlingen en duo's door toedoen van Van der Poel samen. De achterstand was ineens nog maar 10 seconden.

Op 300 meter van de streep had Van der Poel het gaatje gedicht en trok hij meteen de sprint aan. Alaphilippe schrok zich dood en moest passen. Tot ongeloof van alles en iedereen passeerde de Nederlander als eerste de meet. Simon Clarke was de eerste verliezer.

Bekijk hieronder de reacties uit het peloton na de stunt van Van der Poel:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl