Een van de schepen die naar het Midden-Oosten gaan, is de USS Abraham Lincoln
NOS NieuwsAangepast

VS stuurt oorlogsschepen richting Iran

De Verenigde Staten sturen oorlogsschepen naar het Midden-Oosten. Volgens de nationale veiligheidsadviseur John Bolton is het een waarschuwing aan het adres van Iran. Er gaan onder meer vliegdekschepen met bommenwerpers naar het gebied.

De maatregel is bedoeld als antwoord op "een aantal verontrustende en escalerende aanwijzingen en waarschuwingen", staat in een verklaring van Bolton. De VS is volgens hem niet uit op een oorlog. "Maar we zijn volledig voorbereid om te antwoorden op welke aanval uit Iran dan ook."

Bolton zegt niet wat de precieze aanleiding is voor het besluit, maar de Amerikaans-Iraanse verhoudingen zijn al tijden slecht. Zo heeft president Trump zich teruggetrokken uit het kernwapenakkoord met Teheran.

'Specifieke dreiging'

Een anonieme defensiefunctionaris zegt tegen het Amerikaanse persbureau AP dat er een duidelijke dreiging tegen Amerikaanse troepen in de regio was. Zonder details te geven sprak de bron over Iraanse of aan Iran gelieerde troepen die Amerikanen wilden aanvallen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Pompeo, sprak van "escalerende acties van Iran, waar we hen verantwoordelijk voor zullen houden". "Ik wil niet ingaan op details, maar we hebben een goede reden om de Iraniërs duidelijk te maken hoe we zullen reageren op hun acties."

Volgens Pompeo staat de dreiging los van het geweld in de Gazastrook, afgelopen weekend. Wel noemde hij de Libanese terreurorganisatie Hezbollah specifiek als een van de stromannen van Iran.

Sancties

Behalve de troepenverplaatsing heeft Trump opnieuw oliesancties ingevoerd en de Iraanse Revolutionaire Garde als terroristische organisatie bestempeld.

De Iraniërs hebben op hun beurt gedreigd met afsluiting van de Straat van Hormuz, een belangrijke handelsroute.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl