Een kind wordt geëvacueerd in Ashdod
NOS NieuwsAangepast

Staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas

Na een weekend vol aanvallen over en weer hebben Israël en Hamas een staakt-het-vuren gesloten. In de tweede helft van de nacht ging er geen luchtalarm af in Israël en werden er geen militaire aanvallen in de Gazastrook gemeld.

Palestijnse bronnen melden dat er vanaf 04.30 uur plaatselijke tijd een wapenstilstand geldt. Hamas-leider Haniyeh zei gisteravond dat hij bereid was tot een staakt-het-vuren als Israël zich daar ook aan zou houden.

Het Israëlische leger bevestigde het bestand vanmorgen. De meeste voorzorgsmaatregelen zijn ingetrokken. Een kwart miljoen schoolkinderen mogen daarom weer naar school, wegblokkades worden opgeheven en de treinen gaan weer rijden.

"Alleen in een strook langs de grens met Gaza blijven winkels en scholen dicht", zegt correspondent Ankie Rechess. "Israël blijft wantrouwig over de echte intenties van Hamas."

Doden

Het afgelopen weekend was de gewelddadigste periode in vijf jaar in de regio. Volgens het Israëlische leger vuurde Hamas zo'n 600 raketten af op het zuiden van Israël. Daarop werden in Gaza ruim 300 doelwitten van Hamas aangevallen, zoals tunnels, wapenopslagen en raketfabrieken.

Dat ging tot gisteravond door:

Bombardement in noorden Gaza: zes doden

In Israël vielen vier doden en raakten meer dan 100 mensen gewond, aan Palestijnse zijde kwamen 27 mensen om en vielen ongeveer 150 gewonden.

Rechess noemt het "een waanzinnig weekend". "Bij het vorige conflict in 2014 waren er in 51 dagen alles bij elkaar vijf mensen omgekomen in Israël, nu zijn het er vier in 36 uur. Nu er een wapenstilstand is, slaakt heel Israël een grote zucht van verlichting, en in de Gazastrook zal hetzelfde gebeuren."

Eurovisiesongfestival

Waarom het geweld ineens zo oplaaide, is onduidelijk volgens Rechess. "Er is eigenlijk geen reden. Als Hamas eventjes de aandacht wil trekken dan zoeken ze weer conflict. Het begon met een klein incident, waarbij werd geschoten op Israëlische militairen; meer is niet nodig hier in het Midden-Oosten."

De timing van de geweldsuitbarsting was precair voor Israël: woensdag viert het land zijn onafhankelijkheid, over ruim een week begint het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv. "Het eerste is de grootste feestdag van het jaar hier, en het Songfestival wordt gevolgd door 200 miljoen kijkers in 41 landen. Als er raketten op Tel Aviv terecht waren gekomen - waarmee Hamas dreigde - dan waren de gevolgen niet te overzien geweest."

Bemiddeling van Egypte en druk van de VN brachten uiteindelijk rust, legt Rechess uit. "Waarschijnlijk zijn er ook financiële toezeggingen gedaan door Qatar aan Hamas. Die organisatie moet de achterban iets kunnen laten zien, zeker aan het begin van de ramadan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl