Lieke Martens met Jeugdjournaal-verslaggever Lucas
NOS Nieuws

Lieke Martens was ooit fan van Ronaldinho, nu is ze zelf een voorbeeld

Twee jaar geleden won ze met Nederland het EK vrouwenvoetbal en nu heeft Lieke Martens nieuwe dromen. Binnenkort staat ze met haar club FC Barcelona in de finale van de Champions League. Wie weet wacht daarna een nog grotere prijs op het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk, komende zomer. En dan heeft ze ook nog een boek uitgebracht over haar leven als voetbalster.

Het NOS Jeugdjournaal sprak met Lieke Martens over haar leven en hoe dat door de bekendheid is beïnvloed. De tv-reportage kan je zien om 19.00 uur op NPO 3.

"Vroeger, toen ik begon met voetballen, had ik Ronaldinho als voorbeeld. Hij had een staart", zegt de 26-jarige Martens over de Braziliaan. "Maar het is zo leuk dat wij als speelsters van het Nederlands elftal nu een voorbeeld zijn voor al die jonge meisjes."

Als een droom, zo beschrijft ze haar voetballeven. De voetbalster, die in 2017 de titel voor beste speelster van de wereld kreeg, inspireert veel meisjes die willen of zijn gaan voetballen. Ze hebben posters van Martens op hun kamer hangen, en sommige kijkers van het Jeugdjournaal hebben zelfs een fanaccount op Instagram gemaakt, zo blijkt uit filmpjes die ze hebben ingestuurd.

Ze noemt het "superleuk" dat kinderen fanaccounts van haar maken op Instagram, waar soms foto's opstaan die Martens zelf nog niet eens gezien heeft. "Ik pak soms ook een foto van ze, die ik dan weer op mijn socials kan plaatsen." Ze zegt daarbij dat ze "bijna alles" ziet wat geplaatst wordt.

Herkennen

De sterspeelster wordt in Barcelona herkend, vooral door Nederlanders die daar zijn. Meestal vindt ze al die aandacht best leuk, maar in het vliegtuig kiest ze er toch voor om een beetje anoniem te blijven. "Als ik vlieg, doe ik best wel vaak een petje op", vertelt Martens. "Niet omdat ik niet opensta voor mensen die een foto willen, maar soms vlieg ik heel vroeg in de ochtend, doe ik m'n petje op en ben ik gewoon weg."

Ik zou graag na de wedstrijd een shirtje willen weggeven.

Lieke Martens

En ze heeft nog een andere strategie om een beetje buiten de schijnwerpers te blijven te blijven. "Als ik met een Spaanse maatschappij vlieg, zitten daar veel Spanjaarden in. Maar ga ik met een Nederlandse maatschappij: alleen maar Nederlanders. Dus ik vlieg daarom wel vaak met de Spaanse maatschappij", zegt ze lachend.

Drie shirtjes

Shirts weggeven is er voor de speelster van FC Barcelona eigenlijk niet bij. Ze heeft er maar een paar. "Wij vrouwen moeten ons shirtje gewoon het hele jaar door dragen. Volgens mij hebben we op de club drie shirtjes. Dan gaat-ie heel snel naar familie of vrienden. Die zijn heel schaars."

De shirtjes worden na de wedstrijd gewoon gewassen. "En die heb je de volgende wedstrijd weer aan. Ik vind dat wel jammer. Ik zou iemand na een wedstrijd graag een shirtje willen geven, maar dat gaat gewoon niet."

Maar de paar shirtjes die ze heeft, zijn wél een verbetering ten opzichte van hoe het vroeger was:

Lieke Martens: 'Mijn shirt was zo groot, het leek wel een jurk'

Het leven als stervoetballer gaat trouwens niet alleen maar over rozen. Martens woont al zo'n tien jaar alleen. "Toen ik wegging van huis was mijn kleine zusje 8. En nu is het een volwassen vrouw, ik heb haar niet zien opgroeien. Ik heb een hele goede band met iedereen, maar ik mis ze wel. Ik mis ze echt."

En ook vriendinnen ziet ze veel minder. Regelmatig komen ze over naar Barcelona, maar moet Martens wel eerder naar huis. "Barcelona is ook gewoon een aantrekkelijke stad. Veel mensen willen hier ook gewoon zijn", zegt ze. Met haar vriendinnen heeft ze dan girls night, zoals ze dat zelf zegt. "Maar ik moet dan wel eerder afhaken, want ik moet de dag erna trainen. Dus het is vaak eten, dan ergens hangen, wat drinken." Geen wijntje, maar "van Spa Rood hou ik echt".

Tot nu toe vindt ze het allemaal waard. "Ik hou van voetbal, het spelletje. Ik heb er heel veel plezier in. En zolang ik dat blijf houden, dan is het dat allemaal waard. Soms is het lastig, want ik heb een heel druk schema. Maar we plannen er met familie en vrienden maar een beetje omheen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl