Arjen Robben en Franck Ribéry stonden zaterdag voor het eerst sinds november weer samen op het veld
NOS Voetbal

Na Robben vertrekt ook Ribéry; einde van illuster duo en gouden tijdperk

Arjen Robben weg bij Bayern. En nu ook Franck Ribéry, maakte de Duitse club zondag officieel bekend met een afscheidsfilmpje op de website. Het tijdperk 'Robbery' is over drie weken voorgoed voorbij in Zuid-Duitsland.

Tien seizoenen lang waren ze samen de smaakmakers van de recordkampioen. Zelfs in hun nadagen nog. Want áls ze meededen, dan waren ze nog net zo aanwezig als in hun jonge jaren. Zo besliste Ribéry zaterdag als invaller het duel met Hannover (3-1). Robben stond in die wedstrijd ook weer op het veld. Hij viel in, na maanden aan de kant te hebben gestaan met blessures.

"Het is gekkenwerk hoe goed ik nog kan spelen als ik helemaal fit ben", zei Ribéry al eens over het ouder worden. "Ik weet nog niet wat ik ga doen en waar ik heenga. Ik heb nog geen goed plan voor volgend seizoen", zegt de 36-jarige nu.

Rentree Robben

De 35-jarige Robben weet het ook nog niet. "Ik voel me zo blij als een kind dat ik weer op het veld kon staan", zei hij zaterdagavond na zijn rentree.

Het publiek in de Allianz Arena zag zijn publiekslievelingen voor het eerst sinds 27 november weer samen op het veld. En dat zorgde voor de nodige opwinding vanaf de tribunes.

Franck Ribéry en Arjen Robben zijn mateloos populair bij de aanhang van Bayern

"Misschien was het een goed teken dat ik die vrije trap er nu niet inschoot", aldus Robben, daarmee doelend op zijn laatste hoogstandje in de wedstrijd tegen Hannover. Hij wil graag nog wat moois bewaren voor het laatst in zijn Bayern-shirt, in de bekerfinale eind deze maand bijvoorbeeld.

"Ik wil nu nog genieten van mijn laatste drie weken hier", zei Ribéry op zijn beurt, sinds 2007 voor Bayern actief. "Het afscheid zal zwaar worden."

Louis van Gaal was de trainer die met het tweetal op de flanken een nieuw soort voetbal introduceerde in München. "Ze zijn wat Xavi en Messi samen voor Barcelona zijn", sprak hij zich al eens uit over de waarde van de twee spelers.

Spanningen

Die hoge verwachtingen zorgden ook wel eens voor spanningen. Zelfs tussen de twee vleugelspelers onderling. Zo deelde Ribéry in een mindere periode van Bayern eens een klap uit aan Robben, nadat ze het in het veld ook al met elkaar aan de stok hadden gehad.

Maar ondanks alle spanningen bleven ze de club altijd trouw. En werden ze de aanjagers van de succesvolste periode van de laatste veertig jaar. Op nationaal niveau vormden ze sowieso het gezicht van het dominantste Bayern uit de clubhistorie.

Met Kingsley Coman en Serge Gnabry zijn er al opvolgers voor het tweetal in huis. Respectievelijk 22 en 23 jaar oud en belast met een loodzware erfenis.

In 2020 wordt er nog een speciaal duel voor Robben en Ribéry samen georganiseerd in München. Om ze nog een keer passend te bedanken voor de bewezen diensten. En misschien ook wel omdat ze de twee stiekem nog steeds niet kunnen missen.

Franck Ribéry toont de schaal, de achtste voor Robbery (en de negende voor Ribéry persoonlijk) lonkt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl