Publiek in Zwolle tijdens een optreden van Maan
NOS NieuwsAangepast

Bevrijdingsfestivals toch goed bezocht, 1400 veteranen bij defilé

Op veertien plaatsen in het hele land zijn de Bevrijdingsfestivals aan de gang. Hoewel de organisatie nog geen totaalbeeld heeft, lijkt het erop dat de festivals ondanks het wat slechtere weer toch veel publiek trekken.

Vorig jaar kwamen er bijna 1,1 miljoen mensen naar de festivals. Dat aantal wordt volgens een woordvoerder waarschijnlijk niet gehaald maar het kan wel redelijk in de buurt komen. "Wat ik terug hoor van onze mensen op de festivals is dat het overal wel vol staat."

In Wageningen begon om 15.00 uur het Bevrijdingsdefilé met ruim 1400 veteranen. Onder anderen Pieter van Vollenhoven reed mee in een Dodge uit 1942. Bij het defilé bleek dat niet al het materieel in topconditie was.

Bij de herdenking in Wageningen was ook veteraan Marco Kroon aanwezig. Hij raakte in opspraak nadat hij in het carnavalsweekeinde een agent een achterwaartse kopstoot had gegeven. Vanwege de schorsing door Defensie en de strafzaak die daarop volgden, mag hij zijn uniform niet in het openbaar dragen, maar wel zijn decoraties, zoals de militaire Willemsorde.

Marco Kroon bij het defilé in Wageningen

De bevrijdingsfestivals begonnen al rond het middaguur. Om 13.00 uur ontstak premier Rutte het bevrijdingsvuur. In een korte toespraak benadrukte Rutte dat dit een heel bijzondere Bevrijdingsdag is. "Over een maand is het 75 jaar geleden dat de bevrijding in Europa begon, en ook de bevrijding in Nederland. Dus het worden een paar hele bijzondere jaren die we tegemoet gaan."

'We hebben een vrij land en dat is een groot goed'

Rutte noemde bedreigingen aan het adres van journalisten als bedreiging van de vrijheid. "We hebben de aanslag op de Telegraaf gezien en misdaadjournalisten die bedreigd worden. Dan loop je het risico dat je als journalist misschien wel aan zelfcensuur gaat doen, en dat is echt wel een gevaar voor onze vrijheid."

De Ambassadeurs van de Vrijheid, die op deze festivals optreden, zijn dit jaar Maan, Sam Feldt en Kraantje Pappie. Maan begon in Zwolle, Sam Feldt in Wageningen en Kraantje Pappie trapte af in Utrecht.

 • NOS / Emil van Oers
  Sam Feldt in Wageningen
 • NOS / Noortje Deutekom
  Maan op het podium in Zwolle
 • NOS / Robbert de Rijk
  Bij Kraantje Pappie in Utrecht was het om 12.45 uur nog niet echt druk
 • NOS / Robbert de Rijk
  Op het laatste moment liep het veld voor Kraantje Pappie toch nog vol
 • NOS / Robbert de Rijk
  Jeangu Macrooy op het podium in Zwolle
 • NOS / Robbert de Rijk
  Nat en druk in Almere

De Ambassadeurs vertrokken vanochtend met de helikopter vanaf vliegbasis Gilze-Rijen. "Ik hoop gewoon met mijn band samen in vijf verschillende steden een hoop vrijheid te kunnen vieren en toffe muziek te kunnen brengen", zei Sam Feldt bij vertrek. "En natuurlijk ook stil te staan bij de vrijheid waar we dagelijks van genieten."

 • NOS / Robbert de Rijk
  Kraantje Pappie in de helikopter
 • NOS / Noortje Deutekom
  Maan bij vertrek vanaf vliegbasis Gilze-Rijen
 • NOS / Noortje Deutekom
  Maan begroet jonge fans in Zwolle
 • NOS / Emil van Oers
  Sam Feldt en de bemanning op weg naar de helikopter
 • NOS / Emil van Oers
  Sam Feldt onderweg naar Wageningen

De drie vliegen met helikopters naar verschillende festivals. Op dit kaartje van de luchtmacht is te zien waar en hoe laat ze landen vandaag:

Sam Feldt keek vanochtend uit naar de helikoptervluchten, die hem ook over zijn geboorteplaats Boxtel zullen voeren. De Ambassadeurs vertelden ook wat vrijheid voor hen betekent.

'Ik heb nooit meegemaakt wat het is om niet vrij te zijn'

Naast de Ambassadeurs treden op de festivals veel meer artiesten op. Op het Malieveld in Den Haag zijn bijvoorbeeld Racoon, Toontje Lager, de Eddy Zoëy Band en 2 Brothers On The 4th Floor te zien. In Den Bosch staan onder meer Jett Rebel en Merol op het podium. In Almere zijn Di-rect, Nielson en Trafassi te zien, in Utrecht kun je naar 2many djs en Douwe Bob komt naar Leeuwarden.

De programma's van alle festivals zijn te vinden op Bevrijdingsfestivals.nl.

De NOS heeft vandaag extra uitzendingen rond Bevrijdingsdag. Om 18.08 is op NPO 1 de 5 mei-lezing in Almere te zien. Die wordt dit jaar voorgedragen door Rosanne Hertzberger. Om 20.23 volgt het 5 mei Concert op NPO 1, en om 23.15 uur is er op NPO 3 een overzicht van de hoogtepunten van de bevrijdingsfestivals, gepresenteerd door Amber Brantsen. Die maakte vanmiddag opnames in Zwolle:

De bevrijdingsvlam werd vannacht aangestoken door burgemeester Van Rumund van Wageningen op het 5 Mei Plein, bij de plek waar in 1945 werd onderhandeld over de capitulatie van de Duitse bezetters. Hij kreeg het vuur uit handen van een 93-jarige Britse veteraan:

93-jarige veteraan brengt bevrijdingsvuur naar Wageningen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl