Het vliegutig de Catalina tijdens een landing in het water
NOS Nieuws

Historisch watervliegtuig maakt afscheidsvlucht boven Nederland

De Catalina, een historisch watervliegtuig uit de jaren 40, maakt morgen een laatste rondvlucht boven Nederland. Het toestel gaat, tot groot verdriet van sommigen, terug naar waar het ooit gebouwd werd: de Verenigde Staten.

De Catalina is verkocht aan een Amerikaanse stichting in de staat Massachusetts. De huidige eigenaar, de Stichting Exploitatie Catalina in Lelystad, kan het financieel niet opbrengen om het toestel te houden.

"Rationeel gezien is het een goed besluit, maar emotioneel is dit verschrikkelijk", zei voorzitter Arjan Dros eerder tegen Omroep Flevoland. "Ik heb er nachten wakker van gelegen, want we hebben toch twintig jaar voor dit toestel gezorgd."

Twee jaar geleden moest het toestel een noodlanding maken op Lelystad Airport. Tijdens de terugkeer van de Indië-herdenking in Den Haag bleek dat het voorste landingsgestel niet meer werkte. Het toestel moest daarom landen op zijn neus.

Het herstel duurde maanden en daarom liep de stichting veel geld mis. Ook verliepen in de tussentijd de brevetten van vliegers. Daarnaast moesten er door het teruglopen van het aantal vrijwilligers betaalde krachten worden ingezet voor het onderhoud van het vliegtuig. Dat drukte zwaar op de begroting.

Daar komt bij dat de stichting tegenwoordig geen donateurs meer mag laten meevliegen als tegenprestatie voor hun bijdrage aan de 150.000 euro exploitatiekosten. De overheid ziet dat als een commerciële activiteit.

Pogingen om een reddingsactie op te zetten mislukten. Verzoeken aan overheid, musea en cultuurfondsen om geld leverden niets op. "In Amerika zijn ze dol op vliegtuigen. In Nederland hebben we die interesse blijkbaar niet."

Vaarwel

Het toestel maakt morgen twee 'vaarwel-vluchten'. Bij de eerste vlucht vliegt de Catalina over delen van Lelystad, Noord-Holland, Zuid-Holland en Gelderland. De laatste vlucht van de Catalina gaat bijna helemaal over Noord-Holland, meldt NH Nieuws. De precieze routes, met daarbij de verwachte overvliegtijden, zijn door de Stichting Exploitatie Catalina ook bekendgemaakt.

Het vertrek van de Catalina naar de VS staat gepland voor 28 mei.

De Catalina

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl