De Catalina
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Historisch watervliegtuig zal Nederland verlaten

Voor het eerst in bijna een jaar kon de oudste Catalina ter wereld vandaag weer een rondvlucht maken boven Lelystad. Het zal een van de laatste keren zijn dat het historische watervliegtuig te zien is in Nederland: de stichting ziet zich gedwongen 'de oude dame' te verkopen.

"Rationeel gezien is het een goed besluit, maar emotioneel is dit een héél verschrikkelijk besluit", vertelt voorzitter Arjan Dros van de stichting aan Omroep Flevoland. "Ik heb er nachten wakker van gelegen want we hebben toch twintig jaar voor dit toestel gezorgd."

Het vliegtuig de Catalina tijdens een landing in het water

Dros wijst meerdere redenen aan voor de verkoop, waarvan er veel samenhangen met een noodlanding vorig jaar op Lelystad Airport. Tijdens de terugkeer van de Indië-herdenking in Den Haag bleek dat het voorste landingsgestel niet meer werkte. Daarom moest de Catalina landen op zijn neus.

Vliegtuig in problemen maakt noodlanding

Omdat het herstel maanden duurde, liep de stichting veel geld mis. Ook verliepen in de tussentijd de brevetten van vliegers. Daarnaast moesten er door het teruglopen van het aantal vrijwilligers betaalde krachten worden ingezet voor het onderhoud van het vliegtuig, wat zwaar op de begroting drukte.

Daar komt nog eens bij dat de stichting tegenwoordig geen donateurs meer mag laten meevliegen als tegenprestatie voor hun bijdrage aan de 150.000 euro exploitatiekosten. De overheid ziet dat als een commerciële activiteit.

In Amerika zijn ze dol op vliegtuigen. In Nederland hebben we die interesse blijkbaar niet.

Arjan Dros

Pogingen om een reddingsactie op te zetten mislukten. Verzoeken aan overheid, musea en cultuurfondsen om geld leverden niets op. "In Amerika zijn ze dol op vliegtuigen. In Nederland hebben we die interesse blijkbaar niet."

De stichting heeft contact met een potentiële koper. De kans bestaat dat het vliegtuig nog voor het einde van het jaar naar de VS zal worden verscheept.

Voordat dat gebeurt zal de Catalina nog enkele keren in Nederland te bewonderen zijn. Volgende week zaterdag staat nog de Texel Airshow op het programma, ook tijdens de Indië-herdenking op 15 augustus wordt het nog eens ingezet.

Dros: "Ik ga mijn uiterste best doen dit vliegtuig een waardig afscheid te geven in Nederland."

Advertentie via Ster.nl