In Gaza-stad is een gebouw geraakt door een vergeldingsaanval vanuit Israël AFP

Bij geweld tussen Palestijnse militanten en het Israëlische leger zijn zeker drie doden en meerdere gewonden gevallen. Vanuit de Gazastrook werden volgens het Israëlische leger zeker 200 raketten afgevuurd. Israël reageerde met meer dan 70 luchtaanvallen op Gaza.

In het zuiden van Israël raakten drie mensen gewond door raketten uit Gaza. Een 80-jarige vrouw raakte volgens de gezondheidsdienst zwaargewond. Een man van 50 liep lichte verwondingen op door granaatsplinters en een tienerjongen raakte ook lichtgewond toen hij naar een schuilplaats rende.

Turks staatspersbureau

Bij de aanvallen op Gaza kwam onder meer een meisje van 14 maanden oud om het leven, meldt het ministerie van Volksgezondheid in Gaza-Stad. Haar zwangere moeder raakte zwaargewond bij de aanval op hun huis en overleed later aan haar verwondingen. Op een andere plek kwam een 22-jarige man om het leven.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu zegt dat Israël in Gaza een gebouw heeft geraakt waarin het Turkse staatspersbureau Anadolu is gevestigd. Cavusoglu noemde de beschietingen een misdaad tegen de menselijkheid.

Raketten worden afgevuurd vanuit de Gazastrook AFP

Het Israëlische leger meldt dat tientallen raketten uit Gaza zijn onderschept. Volgens het leger zijn bij vergeldingsaanvallen onder meer doelen van Hamas en een tunnel van de Gazastrook naar Israël verwoest.

De top van het Israëlische leger heeft met de regering gesproken over de situatie. De ambassadeur van de Europese Unie veroordeelt de beschietingen vanuit de Gazastrook op Zuid-Israël.

In Israël trad de IJzeren Koepel in werking om de raketten te onderscheppen:

Raketaanval vanuit Gaza gericht op Israël

De aanvallen volgen op het geweld van gisteren. Toen kwamen vier Palestijnen om het leven: twee bij een Israëlische luchtaanval en twee bij de wekelijkse betogingen aan de grens tussen Israël en de Gazastrook.

De luchtaanval van vrijdag door het Israëlische leger was bedoeld als represaille voor een aanval vanuit de Gazastrook waarbij twee Israëlische militairen gewond raakten.

De incidenten zetten de onderhandelingen in Caïro over deëscalatie aan de grens tussen Israël en de Gazastrook onder druk. In een verklaring zegt Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, dat een hoge functionaris naar Caïro is gestuurd voor overleg met Egyptische bemiddelaars. Ook een vertegenwoordiger van Islamitische Jihad is in Caïro.

STER reclame