Caster Semenya na haar zege in Doha
NOS Sport

Semenya in Doha superieur in laatste wedstrijd zonder medicatie

Niet gehinderd door alle tumult en discussies deze week rond haar persoon heeft de Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya vrijdag bij de Diamond League-wedstrijden in Doha de 800 meter gewonnen. Met 1.54,98 zette Semenya bovendien de beste tijd van dit seizoen neer.

"Daden zeggen meer dan woorden", zei Semenya na haar overwinning tegen de BBC. "Als je een groot kampioen bent, laat je dat altijd zien."

Woensdag was Semenya nog wereldnieuws, nadat het internationaal sporttribunaal CAS had bepaald dat de internationale atletiekfederatie IAAF met ingang van 8 mei een testosteronlimiet mag instellen voor atletes. Die heikele vraag hing al enige jaren boven de sportwereld voornamelijk als gevolg van de optredens van Semenya op de atletiekbaan. Ze is tweevoudig olympisch kampioen op de 800 meter en drievoudig wereldkampioen op dezelfde afstand.

Semenya wint in Doha voor het laatst zonder medicatie

Semenya heeft een (aangeboren) hoge testosteronspiegel, wat haar volgens haar concurrentes en tal van officials een onrechtmatig voordeel zou geven tijdens wedstrijden. In het verleden werd zelfs door enkelen betwist of zij wel een vrouw is. Bij een (in het geheim) door de Zuid-Afrikaanse atletiekbond uitgevoerde seksetest werd vastgesteld dat Semenya een vrouw is.

De uitslag van de seksetest ten spijt maakte de internationale atletiekfederatie IAAF november vorig jaar bekend dat atletes als Semenya voortaan medicatie moeten nemen om hun testosteronwaardes omlaag te brengen willen ze aan wedstrijden kunnen blijven meedoen. Semenya vocht dat besluit aan bij het CAS, maar verloor die zaak zoals gezegd eerder deze week.

Als gevolg van de uitspraak van het CAS is Doha de laatste wedstrijd geweest waar Semenya zonder medicatie heeft mogen lopen. Ze liet in Qatar de concurrentie ver achter zich. Nummer twee Francine Niyonsaba eindigde meer dan drie seconden achter haar.

Tegenover de BBC liet ze er ook geen misverstand over bestaan dat ze haar carrière wil voortzetten, zonder medicijnen. "Waarom zou ik op mijn 28ste moeten stoppen? Dat is in de handen van God. Hij beslist over mijn leven en over mijn carrière. Niemand anders kan mij beletten te blijven lopen. Ik heb nog wel tien jaar in de atletiek te gaan."

WK-ticket

Jamile Samuel wist zich in Doha te verzekeren van een startbewijs voor de WK, later dit jaar eveneens in de hoofdstad van Qatar. Ze eindigde met een tijd van 22,90 als tweede op de 200 meter en bleef daarmee ruim onder de WK-limiet (23,02). De Amsterdamse moest alleen de Britse superster Dina Asher-Smith voor zich dulden.

Samuel loopt in Doha naar tweede tijd en WK-ticket

Samuel eindigde bij de EK van vorig jaar op het podium. Ze werd toen derde, achter Asher-Smith en Dafne Schippers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl