IAAF-preses Sebastian Coe
NOS Sport

IAAF voert ook op 1.500 meter testosteronlimiet bij vrouwen in

De internationale atletiekfederatie IAAF zal de testosteronlimiet ook voor atletes op de 1.500 meter en de mijl gaan instellen. IAAF-preses Sebastian Coe heeft dat in Doha laten weten. Het besluit vloeit voort uit de zaak rond de Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya.

Het internationaal sporttribunaal CAS gaf de IAAF woensdag groen licht om die limiet in te stellen voor atletes op de 400 en 800 meter. Zitten hun waardes boven de limiet, dan moeten zij die met behulp van medicijnen zien te verlagen.

Al jarenlang probeert de IAAF een oplossing te vinden voor het vraagstuk hyperandrogenisme, een hormonale afwijking waarbij een vrouw te veel androgenen aanmaakt. Onderzoekers concludeerden dat hyperandrogene atletes in bepaalde atletiekdisciplines 1,8 tot 4,5 procent beter presteren dan concurrentes met een normale testosteronspiegel.

Het CAS oordeelde dat er onvoldoende bewijs was dat vrouwen met hyperandrogenisme ook op de 1.500 meter voordeel hebben. De IAAF gaat daar niet in mee en gaat de testosteronlimiet ook op deze afstand instellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl