Caster Semenya
NOS SportAangepast

IAAF-onderzoek: hogere testosteronspiegel voordeel voor atletes

De atletiekwereld discussieert er al jaren over. Zijn atletes met een van nature veel hogere testosteronspiegel in het voordeel ten opzichte van de tegenstandsters met een normaal gehalte van het mannelijk hormoon?

De Internationale Atletiekfederatie IAAF denkt van wel. En die veronderstelling is dinsdag onderbouwd in een publicatie in het British Journal of Sports Medicine, waarin onderzoekers concluderen dat hyperandrogene atletes in bepaalde atletiekdisciplines 1,8 tot 4,5 procent beter presteren dan concurrentes met een normale testosteronspiegel.

WK's van 2011 en 2013

Vooral op de 400 en 800 meter, de 400 meter horden en bij het kogelslingeren en polsstokhoogspringen zou er volgens de onderzoekers voordeel optreden. De onderzoekers, die in opdracht van de IAAF werkten, hebben daarvoor gegevens onderzocht van 2.127 monsters van atleten die actief zijn geweest op de WK's van 2011 en 2013.

De Zuid-Afrikaanse olympisch kampioene Caster Semenya (800 meter) is al jarenlang onderwerp van felle discussies binnen de internationale atletiekwereld. Van de atlete is bekend dat ze van nature een hoger testosteronniveau heeft. De Indiase sprintster Dutee Chand werd in 2014 zelfs uitgesloten op basis van nieuwe regels die de IAAF hanteerde.

Chand meldde zich bij het internationaal sporttribunaal CAS. Die instantie floot de atletiekfederatie terug en schortte de omstreden regelgeving in juli 2015 voor twee jaar op. Met het voorlopige besluit stelde het CAS de IAAF wel in staat nieuw bewijs aan te leveren. En daar maakt de atletiekfederatie nu gebruik van.

Geen gevolgen voor WK

Voor de WK in Londen, die begin augustus worden gehouden, hebben de uitkomsten van het onderzoek geen gevolgen. De IAAF probeert tot eind juli zo veel mogelijk bewijslast bij het CAS aan te dragen om vrouwen met een te hoog testosterongehalte buiten het wedstrijdcircuit te kunnen houden.

"Ons startpunt is eerlijke competitie bij de vrouwen, maar we hebben het wel over mensen en hun families", zei IAAF-voorzitter Sebastian Coe dinsdag over het complexe onderwerp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl