Jeremy Corbyn en Theresa May
NOS NieuwsAangepast

Britse kiezer straft Conservatieven en Labour af voor brexit-chaos

De Conservatieven en Labour in Groot-Brittannië zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen van gisteren flink afgestraft voor de chaos rond de brexit. Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar nu al is zeker dat het er niet goed uitziet voor beide partijen.

De Conservatieven en Labour verliezen flink, melden Britse media op basis van voorlopige uitslagen rond 15.30 uur. De Tories, geleid door premier May, staan voorlopig op een verlies van meer dan 700 raadszetels en Labour van oppositieleider Corbyn levert tot nu toe ruim 70 zetels in. Dat vooral Mays partij zou worden getroffen, werd al verwacht. Er wordt rekening mee gehouden dat de Conservatieven zo'n duizend zetels kwijtraken.

May en Corbyn hebben verscheidene keren met elkaar gesproken om een uitweg uit de brexit-impasse te vinden, maar vooralsnog zonder resultaat. De EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk hebben nu 31 oktober als nieuwe brexit-datum vastgesteld.

Brexit-woede thema

Oppositiepartij Liberal Democrats, die in de EU wil blijven en daarvoor flink campagne heeft gevoerd, heeft het juist goed gedaan bij de gemeenteraadsverkiezingen, blijkt uit de eerste uitslagen. Om 15.30 uur stond de partij op een winst van bijna 450 zetels.

De Green Party heeft het ook goed gedaan met een winst van ruim 100 gemeenteraadszetels. De anti-Europese UKIP staat tot nu toe op een verlies van 80 zetels. Verder worden nog zeker 300 zetels bezet door onafhankelijke kandidaten.

Het was al duidelijk dat de brexit een belangrijk thema zou zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen. De Britse bevolking is helemaal klaar met de ruzie rond de brexit, omdat er ook veel problemen spelen op het gebied van onderwijs, zorg en sociale huisvesting.

'Pro-brexit-kiezers thuisgebleven'

Wat volgens correspondent Tim de Wit opvalt is dat de opkomst erg laag was. Slechts een derde van de kiezers is naar de stembus gegaan. "Dat laat zien dat veel pro-brexit-kiezers thuis zijn gebleven", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Dat komt volgens de correspondent doordat er voor Conservatieve kiezers in veel gemeenten geen alternatief is. "Ze hebben door niet naar de stembus te gaan hun protest laten blijken."

Er zijn meer dan 8000 lokale zetels te vergeven. De definitieve uitslag van de verkiezingen wordt later vandaag verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl