NOS NieuwsAangepast

'Minder bibliotheken en hogere gemeentebelasting door duurdere zorg'

In tientallen gemeenten gaan mogelijk bibliotheken dicht en moeten inwoners meer belasting gaan betalen. Gemeenten hebben het geld dat dit oplevert nodig om de hoge kosten van de zorg te betalen, schrijft de Volkskrant.

Gemeenten hebben extra zorgtaken gekregen en dat kost meer dan verwacht. Vooral de jeugdzorg is duur. Daardoor zoeken gemeenten naar mogelijkheden om te bezuinigen.

Dat er op andere zaken bezuinigd moet worden vanwege de duurdere jeugdzorg werd in november al door de NOS gemeld, maar in de Volkskrant hebben gemeenten nu aangegeven waarop gekort wordt. Naast bezuinigingen op cultuur wordt mogelijk ook bespaard op onderhoud van gebouwen en wegen.

Budget fors overschreden

In twee derde van de gemeenten vallen de kosten van de jeugdzorg hoger uit dan verwacht. Volgens de krant hebben de gemeenten hun budget hiervoor overschreden met meer dan 600 miljoen euro.

Minister De Jonge (Volksgezondheid) erkent het probleem. Hij zegt dat hij op zoek gaat naar extra geld. Eerder trok De Jonge de zorgen van de gemeenten in twijfel, maar vorig week bleek uit onderzoek - dat de minister zelf liet uitvoeren - nog eens dat de financiële problemen groot zijn.

Bijna niet één gemeente komt uit met de begroting voor jeugdzorg. Twee derde komt zelfs meer dan 20 procent tekort en een op de vijf gemeenten meer dan 40 procent.

Overheveling

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. De overheveling van taken naar de gemeente is door het Rijk aangegrepen om meteen flink te bezuinigen op jeugdzorg. Gemeenten krijgen er minder geld voor dan ze eraan moeten uitgeven.

Tegelijkertijd is het aantal jongeren dat jeugdzorg nodig heeft gestegen met 12 procent: van 380.000 in 2015 tot 428.000 in 2018, bleek eerder uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het idee was dat wijkteams jongeren eerder zouden kunnen helpen, met lichtere zorg, waardoor kostbare specialistische hulp minder snel nodig zou zijn. Wijkteams signaleren problemen weliswaar eerder, maar ze merken ook een nieuwe groep zorgbehoevende jongeren op, die voorheen hun weg naar de zorg niet wisten te vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl