AFP
NOS NieuwsAangepast

Weer protesten Venezuela, 'Guaidó straalt uit dat hij macht heeft op straat'

In de Venezolaanse hoofdstad Caracas zijn zowel demonstranten die de oppositie steunen als aanhangers van president Maduro de straat op gegaan. Veiligheidsdiensten gebruikten traangas om betogers tegen Maduro uit elkaar te drijven.

Guaidó: 'We blijven de straat opgaan'

De regering-Maduro had mensen opgeroepen van zich te laten horen, nadat oppositieleider Guaidó gisteren een nieuwe poging had gedaan om de president te verdrijven. Hij riep militairen op om over te lopen. Maduro zei daar vandaag over dat Guaidó's couppoging is mislukt.

Algemene staking

Te midden van betogers kondigde Guaidó in een toespraak een algemene staking aan. Daarmee hoopt hij de druk op Maduro op te voeren. "We blijven de straat op gaan, we zullen het redden als de betogingen doorgaan", zei hij.

Eerder vroeg Guaidó zijn achterban om op deze Dag van de Arbeid, een nationale feestdag, weer het vertrek van Maduro te eisen. "We gaan door met meer kracht dan ooit", twitterde hij.

AFP
Juan Guaidó spreekt zijn aanhang toe in Caracas

Guaidó kon in Caracas zijn aanhang op straat toespreken en werd dus niet gehinderd door de veiligheidsdiensten. Dat is een belangrijk gegeven, zegt correspondent Marc Bessems. "Feit is dat Guaidó daar staat, vrij ontspannen tussen de mensenmassa. En dat straalt uit dat hij en de oppositie de macht hebben op straat."

'Mini-Koude Oorlog'

De Verenigde Staten steunen de zelfbenoemde interim-president, maar ontkennen dat er concrete plannen zijn om hem militair te hulp te schieten. Wel heeft Defensieminister Shanahan plannen geannuleerd om naar Europa te reizen. Een woordvoerder zegt dat dit te maken heeft met Venezuela en problemen aan de grens met Mexico.

Maduro wordt gesteund door onder meer Rusland en China. "Venezuela is daarmee nu het toneel van een soort mini-Koude Oorlog tussen Rusland en de Verenigde Staten", aldus Bessems.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl