In de Venezolaanse hoofdstad Caracas heerst een uiterst gespannen situatie door een poging van de oppositieleider en zelfverklaard interim-president Guaidó om president Maduro te verdrijven.

In de buurt van de militaire basis La Carlota in Caracas is het inmiddels tot een confrontatie gekomen tussen demonstranten en de Nationale Garde, die Maduro steunt. Er zijn beelden van een militair voertuig dat op mensen inrijdt. Ook wordt er traangas en een waterkanon ingezet.

Volgens een woordvoerder van een ziekenhuis in Caracas zijn er zeker 52 gewonden gevallen bij ongeregeldheden.

Pantserwagen rijdt in op mensenmenigte

Het is nog onduidelijk hoe kansrijk deze couppoging is. Goede informatie is schaars. De overheid probeert sociale media te blokkeren. Ook zijn diverse media uit de lucht gehaald; zo wordt ook de BBC geblokkeerd.

Op een plein in de wijk Altamira in Caracas, waar de oppositie al jaren manifestaties houdt, zei Guaidó tegen zijn aanhang: "Nu is het moment. Vandaag is ons duidelijk geworden dat het leger achter het volk staat en niet achter de dictator."

Eerder vandaag riep hij al militairen in een video op sociale media op om de straat op te gaan. Als zij dat doen, verdedigen ze de Venezolaanse grondwet, zei hij. Die oproep deed hij in de buurt van die militaire basis.

"Nu is het moment", begint Guaidó zijn oproep:

Guaidó: 'Nu is het moment'

Toch zijn er geen signalen dat belangrijke militaire eenheden Maduro in de steek laten en overstappen naar Guaidó.

Correspondent Marc Bessems: "We zagen de afgelopen uren dat een aantal individuele militairen van de Nationale Garde en de Veiligheidsdienst zijn overgelopen naar Guaidó. Dat zijn vooral militairen in lagere rangen. Verder wijst heel weinig erop dat belangrijke eenheden van het Venezolaanse leger zijn overgelopen."

Daarnaast hebben generaals van wie werd gezegd dat ze Guaidó steunden, laten weten dat ze nog altijd in het kamp van Maduro zitten.

De onrust lijkt zich te concentreren in de hoofdstad. Vanuit andere delen van het land komen geen berichten dat er grote demonstraties zijn of dat er onrust heerst op kazernes van het leger.

Maduro: militairen loyaal

De regering van president Maduro zegt dat het in de video gaat om een kleine groep "militaire verraders" die steun voor een coup proberen te krijgen. Minister van Defensie Rodríguez zegt dat het leger "stevig achter de grondwet en de legitieme autoriteiten blijft staan".

President Maduro zei op Twitter dat hij met militaire leiders heeft gesproken en dat ze hem "volledige loyaliteit" hebben getoond. En de minister van Buitenlandse Zaken ontkende dat er een militaire coup aan de gang is. Hij wees ook met de beschuldigende vinger naar de VS. Volgens hem opereert Guaidó onder bevel van Washington.

De VS steunt de oppositieleider, net als veel andere westerse landen. Trump zei vanavond dat hij het volk van Venezuela steunt. Dat geldt ook voor de Braziliaanse president Bolsonaro. Hij schreef op Twitter dat het Venezolaanse volk tot slaaf is gemaakt door een dictator.

Het is alles of niets

Bessems: "De oppositie en regering proberen allebei te laten zien dat het leger achter ze staat." Dat is voor allebei van levensbelang. "Aan welke kant het leger staat, is doorslaggevend, zowel voor Guaidó als voor Maduro. Het is alles of niets voor ze."

Guaidó speelt met zijn oproep dan ook hoog spel. Als de poging mislukt, is de kans groot dat hij achter de tralies verdwijnt.

Er is traangas ingezet tegen Guaidó, López en hun aanhang AFP

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft naar aanleiding van de ontwikkelingen een waarschuwing afgegeven voor Nederlanders in Venezuela.

STER reclame