NOS NieuwsAangepast

Venezolaanse oppositieleider Lopez krijgt huisarrest

De gevangenisstraf van de Venezolaanse oppositieleider Leopoldo Lopez is omgezet in huisarrest. Het Hooggerechtshof past de straf van Lopez aan wegens gezondheidsproblemen en onregelmatigheden in zijn proces. Wat die inhouden is niet bekend.

Lopez werd twee jaar geleden veroordeeld tot veertien jaar cel. Hij zou in 2014 tegenstanders van president Maduro hebben aangezet tot rellen.

Crisis

Tientallen aanhangers met Venezolaanse vlaggen verzamelden zich voor zijn huis in de hoofdstad Caracas. Tot hun vreugde verscheen Lopez in de loop van de dag op zijn balkon, zwaaiend met de Venezolaanse vlag. Hij riep zijn achterban op door te gaan met de dagelijkse demonstraties.

De oppositie eist de vrijlating van activisten die volgens hen politieke gevangenen zijn. Lopez is daarvan de meest prominente. De oppositie wil het gesprek aangaan om de economische en politieke crisis in het land te bezweren, waardoor al meer dan negentig mensen zijn overleden en honderden gewond zijn geraakt. "Als doorgaan met mijn strijd voor vrijheid betekent dat ik opnieuw de cel in moet, zal ik dat risico met plezier nemen", liet hij in een verklaring weten. "Ik ben een gevangene in mijn eigen huis, maar dat geldt ook voor het Venezolaanse volk."

Protesten

In Venezuela wordt al maanden bijna dagelijks geprotesteerd. Mensen zijn boos over de schaarste in het land en de levensmiddelen die steeds duurder worden door de hoge inflatie.

Ook politiek is het zeer onrustig in het Zuid-Amerikaanse land. President Maduro trekt steeds meer macht naar zich toe, tot woede van de oppositiepartijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl