
Peilingwijzer: VVD en Forum voor Democratie nu even groot
In de nieuwste Peilingwijzer zijn de VVD en Forum voor Democratie de grootste partijen. De VVD komt op 24 tot 28 zetels in de Tweede Kamer, FvD op 21 tot 27 zetels.
"Dat betekent dat op basis van deze cijfers niet met zekerheid is te zeggen wie de grootste is", zegt politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer. De Peilingwijzer combineert de peilingen van Ipsos/EenVandaag, I&O Research en Kantar. Hun cijfers zijn gedeeltelijk gebaseerd op onderzoek van vóór en tijdens de perikelen binnen FvD en gedeeltelijk op onderzoek daarna.
Verliezers zijn de PVV en de SP. De eerste partij komt op 11 tot 15 en ziet daarmee 7 Kamerzetels verdwijnen ten opzichte van de vorige Peilingwijzer, uit februari. De SP gaat 2 zetels terug en staat op 8 tot 12.
Volgens Louwerse zijn dit ook de grote trends die zichtbaar waren bij de Provinciale Statenverkiezingen: "Forum voor Democratie doet het goed, de PVV moet inleveren en met de SP gaat het matig."
De derde partij in de Peilingwijzer is GroenLinks, met 16 tot 18 zetels. Daarachter staat een viertal partijen op vergelijkbare hoogte, als we rekening houden met de onzekerheidsmarge. Het CDA komt uit op tussen de 12 en 14 zetels, de PVV dus op 11 tot 15. De PvdA staat in de Peilingwijzer op 9 tot 13 zetels, vergelijkbaar met de SP.
Bij de kleinere partijen staan ChristenUnie (6 tot 8 zetels), de Partij voor de Dieren en 50Plus (beide 5 tot 7 zetels) op vergelijkbare hoogte. SGP en Denk staan op 2 tot 4 zetels.
Geen De Hond
Deze Peilingwijzer is de eerste waarin de peiling van Maurice de Hond niet langer is opgenomen. De Hond heeft kritiek op de Peilingwijzer en stelde eisen waaraan Louwerse niet wilde voldoen. Louwerse noemt dit in een reactie betreurenswaardig vanuit het oogpunt van volledigheid, maar stelt dat er ook op basis van de beschikbare peilingen van Ipsos, I&O Research en Kantar "een goed beeld van de electorale krachtsverhoudingen te geven is".
Premier Johnson: Britse variant coronavirus mogelijk dodelijker
De Britse premier benadrukt wel dat het beeld nog niet volledig is en dat er nog meer onderzoek nodig is.
Levenslang en toch op vrije voeten; minister zit met gratie verlenen in zijn maag
Minister Dekker wil bekijken of hij wel de aangewezen persoon is om te beslissen over gratie voor levenslang gestraften.
Rutte: 'klein wondertje' als basisscholen vóór 8 februari open kunnen
Het heropenen van de basisscholen staat boven aan de kabinetslijst van versoepelingen. Maar dat zal nog niet snel gebeuren, blijkt uit de woorden van de premier.