1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Sri Lanka-gangers terug op Schiphol: 'Steeds veilig gevoeld'

De eerste Nederlanders die zijn teruggehaald uit Sri Lanka zijn zaterdagavond op Schiphol geland. In totaal kwamen 77 reizigers aan op de luchthaven.

We vroegen ze in de aankomsthal met welk gevoel ze daar stonden:

Eerste Nederlandse toeristen uit Sri Lanka landen op Schiphol

"We hadden een prachtig hotel, dus we hadden gehoopt dat we nog een dagje konden relaxen", zegt een vrouw die vrijdag te horen kreeg dat ze een dag later zou terugvliegen.

"We hebben ons de hele reis veilig gevoeld", zegt een ander. "Wel merk je dat er een avondklok is, veel meer beveiliging en niet alle bezienswaardigheden zijn open. We hebben dus niet alles kunnen doen wat we wilden."

Extra beveiliging

"Ik denk dat de familieleden hier meer ongerust zijn geweest. Die weten niet precies wat er aan de hand is", zegt een derde reiziger. Zijn vrouw valt hem bij: "Ook omdat Facebook en WhatsApp eruit lagen. Je kon geen berichten sturen naar huis."

"We kregen heel veel appjes vanuit Nederland, van 'gaat het goed met jullie'", zegt een teruggekeerde tiener. "Zelf merkten we er eigenlijk niks van, behalve extra beveiliging."

Aanhoudende dreiging

Het besluit om de Nederlanders terug te halen werd genomen vanwege de aanhoudende dreiging van aanslagen in het land. Op Paaszondag kwamen ruim 250 mensen om het leven bij aanslagen op kerken en hotels, afgelopen dag vielen er nog eens vijftien doden bij een inval door de politie.

In totaal moeten er tussen 300 en 400 Nederlanders worden teruggehaald uit het land. De verwachting is dat daar ongeveer vijf dagen voor nodig zijn. De kosten worden betaald uit het Calamiteitenfonds, waarvoor reizigers bij elke boeking een paar euro betalen.

De teruggekeerde reizigers zijn over het algemeen tevreden over de begeleiding van de reisorganisaties. "Maar het is wel jammer voor het land", zegt een reiziger. "Onze reisleider zit voorlopig zonder inkomen, de hotels zijn leeg, alle toeristen zijn weg."

"De gids was emotioneel toen we weggingen", beaamt zijn reisgenoot. "We hebben de gids beloofd dat we terugkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl