Achtvoudig Oranje-international Tim Krul miste dit seizoen geen minuut bij Norwich City
NOS Voetbal

Krul promoveert met Norwich City naar Premier League

Tim Krul keept komend seizoen weer in de Premier League, 'zijn' Norwich City keert na drie jaar afwezigheid terug op het hoogste niveau. En dat wordt in Engeland als een klein wonder gezien.

Het is een tijdje geleden, maar bij de oprichting van de Premier League in 1992 presteerden 'de Canaries' als een topclub. Achter Manchester United en Aston Villa eindigden ze als derde, om daarna aan een vrije val te beginnen.

Na degradatie in 1995 kwam de club nog drie keer kortstondig bovendrijven, maar Norwich leek de laatste jaren niet eens meer een rol te kunnen spelen op het één na hoogste niveau.

Tim Krul

De afgelopen seizoenen werden steeds de beste spelers verkocht. Zo vertrok James Maddison vorige zomer voor 25 miljoen euro naar Leicester City. De grootste binnenkomende naam? De afgeschreven en transfervrije Tim Krul.

Tim Krul

Uitgerekend de 31-jarige Krul, die ruim een jaar niet meer in een eerste elftal had gekeept, miste dit seizoen geen minuut. En met weergaloze reddingen sleepte de achtvoudig international zijn ploeg na een lang seizoen door de laatste wedstrijden heen.

En misschien wel het belangrijkste, zoals hij na een zware knieblessure en lang bankzitten zei: "Ik heb hier mijn plezier in het voetbal weer gevonden."

Onbekende Duitser

Drijvende kracht achter het succes is de relatief onbekende Duitser Daniel Farke. Waar concurrenten bekende voetbalnamen als Frank Lampard (Derby County), Marcelo Bielsa (Leeds United) en Steve Bruce (Sheffield Wednesday) aan het roer hebben, duurde het bij de kritische aanhang even voordat Farke in de armen werd gesloten.

De eerste zes wedstrijden van dit seizoen speelde Norwich zelfs nog degradatievoetbal, maar Farke maakte een team van de koopjes die hij veelal van de Duitse velden plukte. Als voormalig trainer van de Borussia Dortmund-reserves kende hij die markt immers goed.

De transfervrije Teemu Pukki (r) is mede door zijn 28 goals Speler van het Jaar geworden in het Championship

Grootste revelatie is Teemu Pukki, die nooit wist te slagen in een grote competitie. Farke was maar al te blij met de transfervrije Fin, die hij nog zag ploeteren bij Schalke 04. "Hij heeft een fantastisch karakter. Hij past goed bij onze filosofie, een technische speler met slimme loopacties."

Op 29-jarige leeftijd valt alles ineens op zijn plek voor de Fin. En voor het voetbal van Norwich blijkt hij de ideale targetman. Mede door zijn 28 goals is Pukki deze maand tot Speler van het Jaar uitgeroepen in het Championship. Na La Liga en de Bundesliga wacht hem nu de Premier League, misschien wel het allerhoogste.

Promotiestrijd

De druk nam de laatste weken toe op Norwich, vier keer op rij werden punten gemorst in de promotiestrijd. Maar thuis tegen Blackburn Rovers werd zaterdag alsnog de klus geklaard (2-1). Dus kunnen Krul, Pukki en misschien ook Yanic Wildschut (nu nog uitgeleend aan Bolton) zich weer laten zien op het hoogste niveau.

Yanic Wildschut is door Norwich City uitgeleend aan Bolton Wanderers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl