Jasper Cillessen ziet een bal in het doel verdwijnen bij de wedstrijd van Oranje tegen Duitsland in november AFP

Voetbalkeepers kunnen mogelijk meer ballen tegenhouden als ze op een andere manier duiken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Libanese onderzoeker Rony Ibrahim en Vosse de Boode, sportwetenschapper bij Ajax. Zij willen jonge Nederlandse keepers andere technieken leren.

De Boode bekeek de wijze waarop de doelmannen bij Ajax reageren op ballen die van dichtbij op goal worden geschoten. Ze richtte zich op hoe de keepers duiken en ontdekte dat zij zich beter op een andere manier kunnen afzetten.

Veel keepers doen dat al, maar niet in Nederland.

Onderzoeker Vosse de Boode

Nederlandse keepers wordt van jongs af aan geleerd dat zij met hun voeten op schouderbreedte moeten gaan staan. Maar eigenlijk is het beter als zij hun voeten verder uit elkaar zetten en zich met hun andere been afzetten, blijkt uit het onderzoek.

"Veel keepers doen dat al, maar niet in Nederland. Daarom willen we jonge jongens op deze manier gaan trainen. De clubs en trainers reageren positief, al is het wel even wennen. Maar als ze het eenmaal doen, hebben ze zelf ook het idee dat ze sneller zijn. Dan worden ze wel heel enthousiast."

In het televisieprogramma De Kennis van Nu noemt De Boode als voorbeeld Jasper Cillessen, de Oranje-keeper die een paar jaar geleden van Ajax naar FC Barcelona is verhuisd. Hij zet zich sinds het onderzoek op een andere manier af en heeft daar volgens de sportwetenschapper veel profijt van.

'Praktijk anders'

Ook keeperstrainer Frans Hoek, die bij onder meer Ajax, Manchester United en het Nederlands elftal werkte, is blij met het onderzoek. Wel heeft hij vragen bij de manier waarop de doelmannen getest zijn. In een testsituatie reageren keepers waarschijnlijk anders dan in het echt, zegt hij tegen de NOS. "Ze krijgen veel verschillende soorten schoten te verwerken en gokken vaak veel meer."

Hoek werkte onder anderen met Edwin van der Sar, Stanley Menzo en David de Gea. Hij is het met de onderzoekers eens dat keepers nog veel dingen anders kunnen doen. Hij leert doelmannen al jaren dat zij zich niet moeten laten omvallen, maar zich moeten afzetten als ze naar een bal duiken. "Op heel veel gebieden valt nog heel veel te winnen."

WK 2014: Wissel Cillessen-Krul Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame