Russische paspoorten bij een uitgiftepunt op de Krim
NOS NieuwsAangepast

Poetin versoepelt procedure Russisch paspoort voor alle Oekraïners

Volgens president Poetin hebben alle bewoners van Oekraïne recht op een vereenvoudigde procedure bij het aanvragen van een Russisch paspoort. Dat heeft hij gezegd tijdens een bezoek aan Peking.

Afgelopen woensdag ondertekende hij al een decreet waardoor de Russisch sprekende minderheid in de Oekraïense 'volksrepublieken' Donetsk en Loegansk sneller een Russisch paspoort kunnen krijgen. Nu gaat hij nog een stap verder.

Onervaren president

Het is een nieuwe aanval van Poetin op Oekraïne, dat vorige week een nieuwe, onervaren president heeft gekozen. Volodymyr Zelensky, die de verkiezingen met overweldigende meerderheid won, wordt eind mei ingehuldigd. De Russen pasten dezelfde werkwijze toe in opstandige regio's in Abchazië en Zuid-Ossetië in buurland Georgië.

Het Kremlin behoudt zich het recht voor op te treden in buurlanden waar veel Russische 'staatsburgers' wonen. Oekraïne en Rusland maken al vijf jaar ruzie over de opstandige regio's in Oost-Oekraïne, waar milities met Russische steun de onafhankelijkheid hebben uitgeroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl