In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Deksteen van Drents hunebed gevallen

Van hunebed D14 bij het Drentse Eexterhalte is een deksteen gevallen. "We weten niet zeker hoe dit is gebeurd", zegt Teddy Bezuijen van Stichting Het Drentse Landschap tegen RTV Drenthe. Mogelijk komt het door menselijk handelen. "Het kan wel zijn dat er op het hunebed is geklommen", zegt Bezuijen.

De stichting onderzoekt hoe het hunebed gerepareerd kan worden. Het monument is in de jaren 90 gerestaureerd, maar het werd toen door een andere organisatie beheerd. "We weten niet precies hoe het toen is gerestaureerd en wat er precies is gedaan", vertelt Bezuijen.

De stichting doet geen aangifte, al heeft Bezuijen daar wel even over getwijfeld. "Het is lastig te bewijzen hoe de steen van het hunebed is gekomen. We willen ons eerst richten op de reparatie van het monument."

Waarschuwingsborden

Vorig jaar startten Stichting Het Drentse Landschap en het Hunebedcentrum een campagne om het beklimmen van de hunebedden tegen te gaan. Bij de duizenden jaren oude grafkamers zijn waarschuwingsborden geplaatst die ervoor moeten zorgen dat de bezoekers niet gaan klimmen.

Advertentie via Ster.nl