Lutscharel Geertruida
NOS Voetbal

Feyenoord richt zich op de jeugd: 'Wij zijn er klaar voor'

  • Jesper van Aken

    redacteur Sport

  • Jesper van Aken

    redacteur Sport

Feyenoord gaat zich meer richten op de doorstroming van de eigen jeugd naar het eerste elftal. Dat was de conclusie die de Rotterdamse club begin dit jaar trok.

Want na een kleurloos seizoen heeft de jeugd de toekomst in Rotterdam. Veel financiële middelen om spelers van buitenaf te kopen heeft Feyenoord ook niet en het Legioen wacht met smart op het doorbreken van geprezen talenten.

Met Orkun Kökcü klopt dit seizoen een van die talenten al nadrukkelijk op de deur, de middenvelder oogst veel lof. Maar er staan nog meer jonge voetballers te trappelen om het veld in De Kuip te betreden.

Wouter Burger

Een van hen is Wouter Burger. De 18-jarige middenvelder maakte nog niet zijn debuut in de eredivisie, maar mocht wel invallen in de beker tegen Gemert en in de Europa League tegen Trencín. De Feyenoorder in hart en nieren werd zelfs in het bekerduel al even toegezongen door de fans.

Ondanks dat het vooralsnog bij die twee invalbeurten is gebleven, maakt Burger zich geen zorgen over zijn toekomst bij Feyenoord. "Het is nu gewoon belangrijk om veel minuten te maken. Van hier en daar een invalbeurtje word je niet beter", klinkt het zelfverzekerd uit de mond van Burger.

"Met de training op het veld staan tussen Robin van Persie en Steven Berghuis is natuurlijk fantastisch. Ik ben erg blij met de kans die ik krijg van Feyenoord om bij de selectie te trainen. Daar leer ik heel veel van, maar ik moet mijn wedstrijden gewoon spelen bij Jong Feyenoord en Feyenoord onder 19."

Comfortzone

De jonge middenvelder voelt aan alles dat meetrainen met de hoofdmacht hem goed doet. "Bij het eerste word je echt uit je comfortzone gehaald. Je komt in heel andere situaties terecht en je moet met heel andere dingen omgaan. Ik ben mezelf ook wel een aantal keer tegengekomen dit jaar. Vooral mentaal. Ik heb dingen meegemaakt die ik in de jeugd nog nooit heb meegemaakt. Daar leer je van."

Het elftal van Oranje-19 met onder anderen Wouter Burger (bovenaan derde van rechts), Lutsharel Geertruida (onderaan tweede van links), en Orkun Kökcü (bovenaan uiterst rechts)

Ook rechtsback Lutsharel Geertruida maakte dit seizoen de stap naar het eerste elftal van de Rotterdammers en zit regelmatig bij de wedstrijdselectie van Giovanni van Bronckhorst. De 18-jarige rechtsback kwam tot één invalbeurtje in de eredivisie. Het was wel zijn debuut in de hoogste voetbalafdeling.

"De stap naar het eerste is groot en dat merk je ook aan de trainingen", weet Geertruida. "Het tempo is daar hoger en je moet sneller handelen, maar na een tijdje wen je eraan en ga je vanzelf mee met de groep."

"Als je elke dag traint met jongens zoals Van Persie en Berghuis en je kijkt hoe zij bepaalde dingen doen en oplossen, dan probeer je daar zelf ook wat van mee te pikken en het toe te voegen aan je eigen spel."

Kansen

Over zijn kansen op meer speeltijd in het eerste elftal is Geertruida duidelijk. "Op dit moment moet ik het doen met speelminuten bij jong Feyenoord en Feyenoord onder 19 en de trainingen bij de selectie van Feyenoord 1. Mijn debuut in de eredivisie deed mij goed en smaakt zeker naar meer", zegt hij.

"Alleen heeft de club zich in januari versterkt in de achterhoede waardoor mijn kansen op speeltijd heel erg zijn afgenomen. Er komt een nieuwe trainer in de zomer en hopelijk kan ik hem overtuigen om me speeltijd in Feyenoord 1 te geven."

Stanley Brard, terug als hoofd jeudgopleidingen op Varkenoord

Van deze lichting Rotterdamse jongelingen kwam middenvelder Kökcü dus tot de meeste speelminuten in het eerste. Burger en Geertruida, beiden ook actief voor Oranje onder 19, zijn niet jaloers op hun ploeggenoot, maar kijken juist met trots naar hem.

"Hij heeft een hele mooie sprong gemaakt en doet het ook heel goed. Maar Orkun is een aanvallende middenvelder, die krijgen misschien iets sneller kansen", aldus Burger. "Ik ben meer verdedigend en op die plek heb ik gewoon Tonny Vilhena voor mij. Die is op dit moment veel beter. Naar dat niveau moet ik toe. Zo eerlijk moet je zijn. Zolang ik dat niveau niet heb, moet ik het accepteren en beter worden. Daar doe ik alles aan", is de Feyenoorder realistisch en tevens strijdvaardig.

Ook Geertruida kijkt vol bewondering naar Kökcü. "Ik zeg vaak tegen hem hoe trots ik op hem ben en dat ik blij voor hem ben. Hij heeft dit seizoen echt grote stappen gemaakt."

Orkun Kökcü was dit seizoen al een aantal keer belangrijk voor Feyenoord

Punt van discussie is vaak dat Jong Feyenoord niet in de eerste divisie speelt. Waar concurrenten Ajax, PSV en AZ het wel aandurfden in die competitie uit te komen, liet Feyenoord de kans lopen. Zodoende zouden talenten zich bij de Rotterdammers minder goed kunnen ontwikkelen. Het is iets waar Geertruida ook naar kijkt.

"Het is zeker jammer omdat het toch als voorbereiding kan dienen op de eredivisie. Maar het is nu eenmaal zo. Dat moeten we accepteren en het ondertussen maar doen met de competitie waar we nu in spelen."

Burger onderschrijft dat en grijpt daarom de kansen aan die hij krijgt in de trainingen met het eerste. "Tuurlijk had ik graag in de eerste divisie gespeeld, maar de situatie is er nu niet naar."

'Klaar voor'

Waar met smart wordt gewacht op de jonge talenten, kan dat ook de nodige druk met zich meebrengen. Dat ervaren Burger en Geertruida niet, zeggen ze. "Ik voel totaal geen druk", aldus Burger. "De talenten zijn er klaar voor en ik denk dat ik er volgend jaar ook klaar voor ben. Ik denk dat ik dan het niveau heb, dat ik nodig heb."

Geertruida sluit zich daarbij aan. "Het is een mooie stap van Feyenoord om zich meer op de talenten te richten. Er lopen er ook veel rond op Varkenoord en ik denk dat wij er klaar voor zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl