De spelers van Feyenoord na de uitschakeling door Ajax
NOS Voetbal

Hoe nu verder met Feyenoord? 'Je kunt niet met vijf jeugdspelers gaan spelen'

  • Jesper van Aken

    redacteur Sport

  • Jesper van Aken

    redacteur Sport

Hoewel Feyenoord dit seizoen de Johan Cruijff Schaal won en overwinningen boekte op PSV en Ajax zullen veel supporters blij zijn wanneer het jaar voorbij is. Na de nederlaag in de halve finales van het bekertoernooi tegen Ajax (0-3) rest de Rotterdammers alleen nog de strijd om de derde plaats.

Zodoende zal het seizoen in mineur eindigen en wordt er in Rotterdam al gekeken naar volgend jaar. "Dit elftal was gewoon absoluut niet kampioenswaardig", reageert oud-speler Jan Everse. "Incidenteel kunnen ze het opbrengen om goed te spelen, maar als je kampioen wilt worden moet je het minimaal dertig wedstrijden kunnen. En dat lukt ze niet. Het is geen topploeg."

"Mentale kwestie"

Volgens NOS-voetbalcommentator Arno Vermeulen had er meer ingezeten voor Feyenoord. "Ze hebben in onderlinge wedstrijden tegen Ajax en PSV laten zien mee te kunnen op dat niveau. In de overige wedstrijden hebben ze geen honderd procent rendement behaald. Dat zou een mentale kwestie kunnen zijn."

Robin van Persie na de uitschakeling in de KNVB-beker

De Rotterdammers zullen voor volgend seizoen op zoek moeten naar vers bloed. Robin van Persie stopt en de gehuurde Jordy Clasie (Southampton) en Cuco Martina (Everton) gaan terug naar hun clubs. Toch is nieuwe spelers aantrekken voor Feyenoord nog niet zo makkelijk, weet ook Feyenoord-watcher van de NOS Arman Avsaroglu.

"Er is financieel niks mogelijk om nieuwe spelers te halen. Ze hebben de afgelopen tijd veel geïnvesteerd in het jeugdcomplex en nieuwe gebouwen. En er is dit seizoen ook niets binnengekomen uit Europees voetbal. Daardoor gaat de begroting ook terug van honderd miljoen naar zeventig miljoen. Misschien wordt Tonny Vilhena verkocht en kunnen ze dat geld investeren, maar zo veel geld als Ajax binnenkrijgt, gaat hier natuurlijk niet gebeuren."

Jeugd

Feyenoord lijkt zelf ook te zien dat de jeugd de toekomst heeft bij de club. Een beleid dat in het recente verleden ook goed heeft uitgepakt. Onder leiding van Ronald Koeman werden begin dit decennium successen behaald met zelf opgeleide spelers als Stefan de Vrij, Terence Kongolo en Bruno Martins Indi. Die werden later voor miljoenen verkocht.

Everse ziet dat beleid voor nu niet helemaal zitten. "In de jeugd loopt echt geen Frenkie de Jong of Donny van de Beek rond. Zelfs geen Carel Eiting. Waarom komt er nooit een lekkere creatieve speler door? Er spelen te veel beperkte voetballers bij Feyenoord op dit moment."

Avsaroglu houdt nog even een slag om de arm. "Echte talenten als Mohammed Ihattaren (PSV, red.) of De Jong lopen er inderdaad niet. Maar talenten kunnen snel komen. Van Orkun Kökçü verwachten ze veel en ook Wouter Burger wordt genoemd."

Orkun Kökcü tijdens de wedstrijd tegen FC Emmen

Feyenoord zal dus ook de markt op moeten om de selectie te versterken. En dat zonder een goed gevulde portemonnee. Vermeulen ziet echter nog genoeg mogelijkheden.

"Feyenoord moet gaan voor jongens die bewezen hebben dat ze goed zijn en het niet gooien op jonge jongens die zich nog moeten bewijzen. Ik kijk dan naar Nederlanders in het buitenland die misschien een klein deukje hebben."

Bruma, Rekik of Hoedt

"Iemand als Jeffrey Bruma. Zijn contract loopt ten einde en hij wordt nu verhuurd door Wolfsburg aan Schalke 04. Hij heeft ook de goede leeftijd (27 jaar, red.) voor Feyenoord en is in mijn ogen echt een buitenkansje want ze moeten echt de defensie versterken. Daar zou je dan Karim Rekik van Hertha of Wesley Hoedt, die bij Celta de Vigo speelt, aan kunnen toevoegen."

"Voor het middenveld zou ik gaan voor Ruud Vormer", gaat Vermeulen verder. "Hij heeft dynamiek en de mentaliteit. Ricky van Wolfswinkel zou een goede optie zijn voor de spits. Hij scoort overal en is sterk. Misschien kan je hem koppelen aan Abdenasser El Khayati van ADO Den Haag. Hij heeft iets bijzonders, hoewel het moeilijk in te schatten is of hij het niveau aankan."

"Ik zou ook proberen om Tahith Chong van Manchester United te huren. Waarom zou hij zich niet voor één jaar in Rotterdam willen ontwikkelen? Je moet in ieder geval mensen halen want een elftal met vijf jeugdspelers is gedoemd te mislukken."

Martin van Geel, technisch directeur bij Feyenoord

Voor Avsaroglu en Everse ligt het probleem bij het technisch beleid van Feyenoord. "Ze hebben daar eigenlijk twee grote fouten gemaakt", aldus Avsaroglu.

"Ten eerste hebben ze het nagelaten om na het kampioenschap door te selecteren. Ze hebben toen veel contracten van spelers verlengd waar je met de kennis van nu van zou zeggen: was dat wel goed? Daarnaast hebben ze destijds ook alleen aankopen gedaan voor de breedte. Toen hadden ze echt voor de toppers moeten kiezen."

"Ook is het een fout geweest om niet in de voetbalpiramide te stappen. Daardoor valt de jeugd nu echt tussen de wal en het schip."

Tagliafico

Everse zoekt het vooral in de aankopen die de club gedaan heeft. "Martin van Geel heeft de afgelopen tijd veel te veel middelmaat ingekocht. Middelmatige spelers bij de subtop. Dan word je een soort FC Utrecht of Heerenveen. Iemand als Nico Tagliafico of Lisandro Magallán (beiden Ajax, red.) had Feyenoord ook gewoon moeten hebben."

"Maar nee, Feyenoord haalt een speler als Bilal Basacikoglu. Met alle respect, hoor. Ajax betaalt vier miljoen euro voor Tagliafico. Feyenoord zes miljoen euro voor Ridgeciano Haps. Daar gaat het mis."

"Ik hoop ook gewoon dat ze nu een jonge trainer aanstellen die iets teweeg kan brengen. Iemand die anders naar voetbal kijkt. Dat gaat de club helpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl