President Maithripala Sirisena
NOS Nieuws

President Sri Lanka haalt bezem door legertop

De Sri Lankaanse president Sirisena heeft een grote herstructurering van de politie, de veiligheidsdiensten en het leger aangekondigd. De diensten hebben verzuimd om de aanslagen van zondagochtend te voorkomen, zei hij in een tv-toespraak.

"De functionarissen die het inlichtingenrapport van een buitenlandse natie hebben gekregen, hebben dat niet met mij gedeeld", zei de president. "Anders hadden we gepaste actie kunnen ondernemen."

Sirisena zal de defensietop naar eigen zeggen binnen 24 uur vervangen. De herstructurering van de politie en veiligheidsdiensten zal de komende weken gebeuren.

India

Al vrij snel na de aanslagen, die aan zeker 321 mensen het leven kostten, uitte de Sri Lankaanse regering kritiek op de veiligheidsdiensten. Tips over terreurdaden zouden in de wind zijn geslagen.

Details over die tips zijn niet bekendgemaakt, maar volgens persbureau Reuters had India Sri Lanka enkele uren voor de aanslagen gewaarschuwd voor concrete plannen van radicale moslims.

Islamitische Staat

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen werd vandaag opgeëist door Islamitische Staat. De Sri Lankaanse premier Wickremesinghe zei daarover dat de daders, die bij twee lokale radicale moslimgroeperingen zouden horen, inderdaad banden hadden met IS.

Wickremesinghe zei ook dat hij het mogelijk acht dat de terreurdaden een vergeldingsactie waren voor de aanslag op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland. Bewijs voor die stelling gaf hij niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl