NOS NieuwsAangepast

Alleen Sri Lankanen opgepakt om aanslagen, mogelijk ook Syriëgangers

Naar aanleiding van de zelfmoordaanslagen zondag in Sri Lanka, waarbij 321 mensen om het leven zijn gekomen, zijn tot nu toe alleen Sri Lankanen opgepakt.

Premier Wickremesinghe heeft dat bekendgemaakt op een persconferentie:

'We zijn er zeker van dat er links zijn met het buitenland'

Eerder waren er berichten dat er een Syriër onder de arrestanten was. De premier zei dat sommigen van de verdachten in het buitenland zijn geweest en weer naar Sri Lanka zijn teruggekeerd, waarmee hij vermoedelijk doelt op Syriëgangers. Hij zei niet hoeveel mensen zijn aangehouden.

De autoriteiten zeiden gisteren al dat de twee radicale moslimgroeperingen die verantwoordelijk worden gehouden voor de aanslagen waarschijnlijk hulp uit het buitenland hebben gehad, mogelijk van terroristische netwerken als al-Qaida en IS.

Ook is geopperd dat sommige daders of medeplichtigen in Syrië zijn geweest. Wickremesinghe zei dat de daders inderdaad banden met IS hadden. Hij zei er rekening mee te houden dat er nog meer extremisten actief zijn en dat die ook nog over explosieven beschikken. De daders hadden zondag nog een vierde hotel willen treffen, maar die aanslag is mislukt.

Kritiek op autoriteiten

Volgens de premier verloopt het onderzoek naar de daders goed. De Sri Lankaanse autoriteiten krijgen kritiek, omdat er begin deze maand door inlichtingendiensten al werd gewaarschuwd voor een op handen zijnde aanslag. Daar zou niets mee gedaan zijn. Dat heeft consequenties: Wickremesinghe zei dat verschillende mensen binnen de inlichtingen- en veiligheidsdiensten zullen worden ontslagen.

Verder zijn er vragen over zijn eigen relatie met de president, die niet al te best zou zijn. De president ontsloeg Wickremesinghe in oktober, maar de rechter maakte dat ongedaan. Wel mag Wickremesinghe sindsdien niet meer bij vergaderingen van de nationale veiligheidsraad zijn. De premier ontkende op zijn persconferentie dat hij in onmin leeft met de president. "Er zijn problemen geweest", zei hij, "maar die hebben we opgelost".

Dat de aanslagen een vergelding zijn voor de aanslag op twee moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland vorige maand, acht de premier mogelijk. Hij was niet zo stellig als de onderminister van Defensie, die vanmorgen stelde dat de voorlopige onderzoeksresultaten uitwezen dat het om een wraakactie van radicale moslims ging. Nieuw-Zeeland zegt in een reactie van die uitspraken kennis te hebben genomen, maar dat niet over informatie te beschikken dat dat verband er is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl