De vlaggen hangen halfstok bij het Coral Sands Hotel Hikkaduwa.
NOS Nieuws

Hoteleigenaren Sri Lanka bezorgd: 'Meer dan 500 mensen afhankelijk van dit hotel'

  • Jeroen de Jager

    Verslaggever

  • Jeroen de Jager

    Verslaggever

De vlaggen hangen halfstok bij het Coral Sands Hotel in Hikkaduwa, ook de Nederlandse vlag hangt ertussen. Rond het zwembad met uitzicht op zee liggen nog maar een paar hotelgasten. De meeste zijn vertrokken. Het is een angstbeeld voor de toeristenindustrie: willen toeristen nog wel naar Sri Lanka komen na de aanslagen van afgelopen zondag?

Hikkaduwa ligt op twee uur rijden ten zuiden van de hoofdstad Colombo. Het is een van de vele populaire bestemmingen op Sri Lanka. Geliefd vanwege de paradijselijke stranden, het koraalrif en de schildpaddenkolonies die er broeden.

"Ik ben bang", zegt een Zweedse toerist. "We zouden eigenlijk tempels en kerken willen bezoeken en met de trein het binnenland in willen gaan, maar dat durf ik nu niet." Haar man voegt eraan toe "Dat je altijd denkt dat het jou niet overkomt als er weer een aanslag is, maar nu het zo dichtbij is voelt alles anders."

Toeristenbestemming nummer één

Juist dit jaar is Sri Lanka door de reisgids Lonely Planet uitgeroepen tot de nummer één toeristenbestemming, onder meer vanwege de veiligheid van het land. "Dat wordt nu in één keer teniet gedaan", zegt Anusha Frydman van het Lavanga Resort. Ze heeft 50 kamers en 90 man personeel. "Binnen twee uur na de aanslagen waren alle gasten verdwenen en de annuleringen voor de komende weken stromen binnen", vertelt Frydman.

Sinds het einde van de burgeroorlog die Sri Lanka dertig jaar lang in z'n greep hield, is de toeristenindustrie de afgelopen tien jaar booming. De sector is met 400 procent gestegen tot 2,4 miljoen bezoekers per jaar. Toerisme is de derde economische pijler van het land, naast de textielindustrie en inkomsten door Sri Lankanen in het buitenland.

Nissanka Epaliyana en Anusha Frydman

"De overheid moet er nu alles aan doen om de veiligheid zo snel mogelijk te garanderen", benadrukt Siri Goonawardene, vicevoorzitter van de hotelvereniging van Sri Lanka. Ze hebben volgens hem steken laten vallen en moeten die goedmaken.

Volgens hoteleigenaresse Anusha Frydman zou de overheid ook maatregelen moeten nemen om het toerisme extra te bevorderen. "Gratis visa bij binnenkomst, verlaging van de toeristenbelasting en een korting op vliegtickets naar Sri Lanka zouden daarbij kunnen helpen", vult ze aan.

Hopen en bidden dat het goedkomt

Ondertussen nemen de hoteleigenaren ook zelf maatregelen. Gasten moeten hun bagage openen voor een korte check. En voertuigen mogen niet meer in de buurt van het hotel parkeren tenzij ze gecheckt zijn. Probleem voor restauranteigenaar Nissanka Epaliyana is dat hij helemaal geen gasten meer heeft sinds er een avondklok is ingesteld.

Deze middag hebben de mensen uit de toeristenindustrie rond Hikkaduwa een overleg met de politie. Het liefst zouden ze zien dat de avondklok snel wordt opgeheven en dat er bij de hotels bewaking komt. "We zitten nu aan het eind van het seizoen en we hopen dat als in oktober de eerste gasten weer arriveren de situatie genormaliseerd is", verzucht Frydman. "Ik ben verantwoordelijk voor het inkomen van mijn personeel en voor hun familie. Meer dan 500 mensen zijn afhankelijk van dit hotel. Laten we hopen en bidden dat het weer goedkomt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl