Inzamelactie voor Sri Lanka: 'Het is zo'n lief land, zo verbaasd dat het daar gebeurt'
Ramona de Wit is met haar stichting Kalyani een inzamelingsactie begonnen voor de slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka. "Het ging zo goed met het land, zulke lieve mensen, en zo'n lieve cultuur. Je bent gewoon verbaasd dat het - van alle plekken - hier gebeurt. Dus ik probeer te helpen."
De Wit gaat regelmatig terug naar haar geboorteland Sri Lanka om vrijwilligerswerk te doen. Afgelopen zondag zou ze eigenlijk aankomen in Sri Lanka, maar ze had haar vliegtickets geannuleerd omdat haar zoontje waterpokken had. Zondag kwamen bij een serie aanslagen zeker 310 mensen om het leven.
Horrorfoto's
"Ik werd die ochtend uit mijn bed geappt met horrorfoto's. Dat kwam wel binnen. Het waren geen leuke foto's, niet de foto's die je op het nieuws ziet, laat ik het maar zo zeggen", vertelt ze aan het NOS Radio 1 Journaal.
De Wit heeft met haar stichting vijf computerschooltjes in het land opgericht. Een van haar contactpersonen raakte gewond bij de aanslag, inmiddels is die weer uit het ziekenhuis. Een ander contactpersoon verloor meerdere vrienden. "Het was een en al chaos die dag. Het zijn vrienden geworden, dus er was bij ons thuis ook paniek."
In de katholieke kerk in Zeist kwamen zondag een aantal Sri Lankanen samen. Ook zij zijn enorm geschrokken door het nieuws. "Het ging een tijdje echt weer goed in het land."
De Wit wil nu zoveel mogelijk geld ophalen. Het doel is 20.000 euro. Ze heeft met haar contactpersonen afgesproken op een later moment te beslissen waar het geld precies naartoe gaat.
"Als er genoeg geld binnen is, gaan we kijken waar we het geld het best aan kunnen besteden, waar we de meeste impact kunnen hebben. Er is meer dan genoeg te doen. Ik heb gisteren nog gebeld met mijn contactpersoon en die zei dat er veel kinderen zijn die een arm missen, of blind zijn geworden; of hun ouders zijn verloren. En de kerken zijn natuurlijk kapot."
Nationale rouw
Vandaag is een dag van nationale rouw in het land. Vanmorgen werden drie minuten stilte in acht genomen. Veel mensen in het land leven nog in onzekerheid. De lichamen van veel slachtoffers zijn onherkenbaar verminkt waardoor de identificatie ingewikkeld is.
Vanochtend werd een massabegrafenis gehouden: