De antiracismedemonstratie in Amsterdam op 23 maart
NOS NieuwsAangepast

100 uur taakstraf voor vrouw die Thierry Baudet bedreigde

De vrouw die vorige maand bij een demonstratie in Amsterdam Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet bedreigde, heeft een onvoorwaardelijke taakstraf van 100 uur gekregen voor opruiing en bedreiging. Het Openbaar Ministerie had een taakstraf van 180 uur geëist, waarvan 60 uur voorwaardelijk.

De 21-jarige Nijmeegse studente liep op 23 maart mee in een anti-racismedemonstratie. Dat was een paar dagen na de zege van Forum voor Democratie bij de Provinciale Statenverkiezingen. "Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf", scandeerde ze. Baudet deed daarna aangifte van bedreiging.

De vrouw zegt spijt te hebben van haar daad. "Als iemand Thierry Baudet zou doodschieten, zou ik dat echt heel erg vinden", zei ze twee weken geleden tegen de rechter.

Pim Fortuyn

De rechtbank weegt in zijn oordeel mee dat de oproep enkele dagen na de verkiezingsoverwinning van Forum voor Democratie werd gedaan. Dat riep "sterke" associaties op met de moord op Pim Fortuyn, in 2002, en droeg ook bij aan de vrees dat iemand Baudet echt zou gaan vermoorden, aldus de rechtbank.

Dat de vrouw zich van deze context niet bewust was, vindt de rechtbank ongeloofwaardig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl