Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam ANP

Een derde van het salarisbudget van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam ging vorig jaar op aan vooral het salaris van directeur Söner Atasoy en ook aan dat van zijn twee familieleden die er werken. Dat blijkt uit een geheime rapportage van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), schrijft NRC.

Het Cornelius Haga Lyceum raakte begin maart in opspraak nadat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) had gezegd dat leerlingen van de islamitische school worden beïnvloed door leraren die contact onderhouden met terroristen. Hij baseerde zich op een ambtsbericht van de AIVD.

Nu blijkt volgens NRC dat er nog een tweede AIVD-bericht bestaat over de financiën van de school. Een derde van het salarisbudget van ongeveer 410.000 euro kwam vorig jaar terecht bij directeur Atasoy, zijn broer die beleidsmedewerker is op de school en de schoonzus van de broer die werkzaam is als secretaresse.

De AIVD moet gewoon zijn tyfusbek houden.

Haga-bestuurder Atasoy

De beloning van directeur Atasoy overschreed in 2018 de Wet normering topinkomens, die bepaalt dat een bestuurder in zijn functie niet meer mag verdienen dan 118.000 euro. Dat blijkt volgens NRC uit een ongepubliceerd rapport van de Onderwijsinspectie.

Atasoy bevestigt tegenover de NOS dat hij de wettelijke norm heeft overschreden. "Het staat inderdaad in het concept-rapport van de inspectie, maar het is niet door de inspectie opgemerkt," zegt hij. Volgens de directeur heeft het bestuur de fout zelf opgemerkt. "En die fout is vorig jaar al hersteld." Hij betaalt het te veel ontvangen geld in delen terug.

Atasoy wil niets zeggen over de salarissen van zijn broer en diens schoonzus, maar hij bestrijdt dat ze met z'n drieën goed zijn voor een derde van het budget. "Op onze site kun je zien dat we minder personeelsleden hebben en het totale salarisbudget klopt ook niet", zegt hij. Om welke bedragen het wel gaat, wil hij niet zeggen.

Volgens de krant is hij woedend over de rapportage van de inlichtingendienst. "Als de AIVD zo graag ambtsberichten wil uitdoen, moeten ze met tyfusbewijzen komen. Als ze die niet hebben, moeten ze gewoon hun tyfusbek houden."

Tegenover de NOS herhaalt hij deze woorden niet, maar zegt hij wel dat hij boos is op de AIVD omdat die hem heeft weggezet als terrorist. "Dat is het ergste dat je genoemd kan worden. Ze hebben daar geen bewijs voor geleverd."

STER reclame