Grafitti ter herdenking van het afzetten van president Bashir afp

Sudan krijgt voor zo'n drie miljard dollar steun van Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Het is bedoeld als steun voor de militairen die het land leiden na het afzetten van president Bashir, anderhalve week geleden.

Van de bijdrage van Saudi-Arabië en de Emiraten is 500 miljoen dollar bedoeld om de centrale bank van Sudan te steunen. De rest van het bedrag wordt geschonken in de vorm van voedsel, medicijnen en brandstof.

Burgercomité

Sinds Bashirs vertrek zijn in Sudan opnieuw mensen de straat op gegaan, om de militaire leiders te dwingen zo snel mogelijk de macht over te dragen aan een burgerregering.

Leiders van dat protest hebben aangekondigd dat ze een burgercomité zullen oprichten om de militairen verder onder druk te zetten. Een van hen heeft op een bijeenkomst gezegd dat de demonstranten de militaire overgangsregering niet meer erkennen.

Veel Sudanezen zijn ook niet blij met de steun voor de nieuwe machthebbers vanuit Saudi Arabië. Een journalist van Al Jazeera liet dat zien in een filmpje op Twitter.

STER reclame