Het distributiecentrum van een grote webwinkel
NOS NieuwsAangepast

'Leveranciers dwingen webwinkels om prijs hoog te houden'

  • Nik Wouters

    redacteur Economie

  • Nik Wouters

    redacteur Economie

Leveranciers verbieden webwinkels om kortingen te geven op hun producten. Ze leggen minimumprijzen op en wie daar toch onder gaat zitten, krijgt geen producten meer. Hoewel dat verboden prijsafspraken zijn, komt dit fenomeen volgens toezichthouder Autoriteit Consument & Markt vaker voor. "We krijgen de laatste tijd best veel meldingen binnen."

De minimumprijzen worden opgelegd op verzoek van fysieke winkels. Die willen hun positie beschermen, kunnen soms niet op tegen de lage tarieven van webwinkels en zetten daarom hun leveranciers ertoe aan om kortingen te verbieden.

"Dat is slecht voor consumenten want die krijgen niet de laagste prijzen", zegt Stijn van den Broek van de ACM. De toezichthouder roept webwinkels op zich te melden.

Drooggelegd

Een van de ondernemers die er last van heeft is René de Bruin. Hij heeft een webwinkel in parket en laminaat en voelt de druk van zijn leveranciers. "Er worden adviesprijzen afgegeven waar je totaal niet van mag afwijken of iets bij mag weggeven", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Als ik dat wel doe krijg ik geen leveringen meer. Dan ga ik op de zwarte lijst."

Hij heeft in het verleden geprobeerd toch lagere prijzen op zijn site te zetten, maar merkte meteen de gevolgen. "Je wordt drooggelegd. Je krijgt je spullen niet meer."

De Bruin heeft de productprijzen nu helemaal van de site gehaald. Alleen als klanten ernaar vragen krijgen ze de lagere prijzen te zien. De meeste bedrijven willen niet ingaan op vragen van de NOS om commentaar. Diegene die wel reageren zeggen de klachten niet te herkennen.

Grote fabrikanten

Volgens de branche-organisatie voor webwinkels, thuiswinkel.org, speelt het probleem in meer sectoren. "Dit soort verhalen horen we vaker, bijvoorbeeld in de elektronica, bij mode, fietsen, noem het maar op", zegt Wijnand Jongen van de organisatie. "Overal waar er grote fabrikanten zijn die de markt beheersen spelen deze dingen."

"Het is niet meer van deze tijd dat fabrikanten dit soort afspraken opleggen. Dat moet echt een keer stoppen. Het is niet goed voor webwinkels maar bovenal voor consumenten. Die krijgen niet de beste prijs die mogelijk is."

Invallen

De Autoriteit Consument & Markt kondigde eind december aan een onderzoek te starten. De toezichthouder heeft nu werk gemaakt van een concrete zaak en daarbij ook invallen gedaan. En dat is niet voor het laatst, belooft de toezichthouder. Er kunnen boetes opgelegd worden tot 10 procent van de omzet van een bedrijf.

Het is lastig om te bewijzen dat een leverancier zijn macht misbruikt. De minimumprijzen worden vaak mondeling opgelegd. De toezichthouder roept webwinkels op mails en andere documenten te bewaren en door te sturen als leveranciers hun macht hebben misbruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl