NOS Nieuws

Europarlementariërs stemmen niet tegen omstreden WW-wetsvoorstel

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

Nederlandse Europarlementariërs hebben deze week de kans laten lopen om een omstreden wetsvoorstel van de agenda te halen. Het voorstel gaat over het mogelijk maken van langduriger export van WW-uitkeringen naar een ander EU-land.

De hele Nederlandse politiek vindt het een slecht plan om het aantrekkelijker te maken om een WW-uitkering mee te nemen naar een ander land. Door de richtlijn wordt het voor arbeidsmigranten mogelijk om een Nederlandse werkloosheidsuitkering zes maanden lang mee te nemen naar bijvoorbeeld Polen. Zo'n uitkering is daar twee keer zo hoog als het minimumloon, dus nieuw werk zoeken is niet aanlokkelijk.

Morgen is de finale stemming, als alle leden van het Europees parlement kunnen zeggen wat ze van het totale wetsvoorstel vinden. Als het parlement uiteindelijk tegenstemt dan moet de nieuwe Europese Commissie dit najaar opnieuw beginnen. Maar als het parlement voor stemt, wat in theorie mogelijk is, dan loopt Nederland de kans dat de export van WW-uitkeringen alsnog mogelijk wordt.

Niet in de prullenbak

In Straatsburg werd maandag opnieuw gestemd over de vraag of het parlement alsnog zou debatteren over het voorstel. De Franse opsteller van het plan had daarom gevraagd. Slechts tien van de 26 Nederlandse politici namen de moeite om tegen het voorstel te stemmen, de rest schitterde door afwezigheid.

Met een krappe meerderheid van drie stemmen werd vervolgens besloten om het debat alsnog te houden. Met meer Nederlandse tegenstemmen had het plan definitief naar de prullenbak verwezen kunnen worden, maar dat is dus niet gebeurd.

GroenLinks helemaal afwezig

De parlementariërs wisten wel dat er een stemming was. De hele PvdA-fractie, die tegen het voorstel is, was afwezig. Woordvoerder Jongerius had een debat en ook de andere leden Piri en Tang hadden andere verplichtingen.

De VVD-fractie (Van Baalen, Nagtegaal en Huitema) was wel aanwezig, evenals het merendeel van de CDA-leden; alleen Lambert van Nistelrooij was er niet. GroenLinks was afwezig; Judith Sargentini was wel in Straatsburg maar had andere afspraken, terwijl Bas Eickhout in Ierland campagne voerde.

Bij D66 bracht alleen lijsttrekker Sofie in't Veld haar stem uit. De andere drie leden (Gerbandy, Van Miltenburg en Schaake) waren afwezig. En ook bij de PVV waren de meeste leden niet in de zaal; alleen Auke Zijlstra stemde tegen het opnieuw op de agenda zetten van het debat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl