Te veel teer in sigaretten, maar nauwelijks boetes van NVWA
Vier op de tien sigaretten stoten bij tests te veel schadelijke stoffen uit, maar dat leidt bijna nooit tot boetes voor fabrikanten. Dat bevestigt de NVWA naar aanleiding van een bericht in het AD. Dat er geen boetes worden opgelegd, komt doordat er bij de test een marge geldt van 20 procent.
Van de ruim honderd sigaretten die het RIVM in 2017 testte, voldeden 43 sigaretten niet aan de norm. In Nederland mag sigarettenrook niet meer dan 10 milligram teer, 1 mg nicotine en 10 mg koolmonoxide uitstoten. Alle sigarettenmerken gaven aan zich aan die regels te houden.
Slechts in één geval, bij het merk Lexington, werd een boete opgelegd. Dat blijkt uit documenten die vandaag gepubliceerd worden, na een verzoek via de Wet openbaarheid van bestuur. De Stichting Rookpreventie Jeugd deed dat verzoek bij de NVWA, die moet toezien op de naleving van de tabakswet.
Buiten de normen, niet buiten de marge
Naast Lexington voldeden ook merken als Camel Original, Lucky Strike Original Red in de eerste RIVM-test niet aan de wettelijke normen. Soms werd tot bijna 30 procent meer teer uitgestoten dan toegestaan.
Boetes bleven uit, omdat de waardes weliswaar buiten de normen vallen, maar niet buiten de marge. Voor teer en nicotine geldt een marge van 20 procent, voor koolmonoxide 25 procent.
"Methode is pervers"
"Het laat zien hoe beroerd de bescherming van de gezondheid in Nederland is als het gaat om roken", reageert advocaat Phon van den Biesen namens Stichting Rookpreventie Jeugd in het NOS Radio 1 Journaal.
De NVWA zegt zich te houden aan internationale afspraken. "We treden op conform de wet", vertelt woordvoerder Benno Bruggink. "We hebben ook een boete uitgedeeld, dus waar we kunnen en moeten handhaven doen we dat."
Advocaat Van den Biesen noemt de onderzoeksmethode "pervers". Hij wil dat de marge helemaal wordt afgeschaft. "Die standaard en de bijbehorende rookmachine komen uit de keuken van de tabaksindustrie. Die methode moet indien mogelijk worden aangepakt en worden vervangen door een methode die wel betrouwbaar is."