Een luchtfoto van de brand op de Hoge Veluwe in 2014 ANP

De brandweer gaat vanaf vandaag surveillancevluchten boven de Veluwe uitvoeren vanwege een verhoogd risico op natuurbranden door de droogte. Dat zegt Brandweer Nederland.

"We zien dat de droogte in natuurgebieden fors is en de kans op een snelle uitbreiding van een natuurbrand is daardoor heel groot", zegt brandweerwoordvoerder Allard Schimmel.

Veiligheidsregio's Gelderland-Zuid, Gelderland-Midden en Noord- en Oost-Gelderland zijn extra alert op natuurbranden, zoals er ook extra wordt opgelet in de regio's Noord-Holland-Noord en Hollands Midden. "We roepen ook het publiek op om alert te zijn."

Volgens de brandweer kan de Veluwe gewoon bezocht worden. Dat de natuurbrandrisico is verhoogd van fase 1 naar fase 2 betekent niet dat het er nu gevaarlijker is, benadrukt Schimmel. "We willen mensen ook niet bang maken, we willen alleen dat ze extra opletten en zo nodig 112 bellen." De surveillancevluchten met vliegtuigjes worden twee keer per dag uitgevoerd, waarschijnlijk in ieder geval tot Pasen.

In 2014 was er een grote brand op de Veluwe. Toen werd 527 hectare hei en bos in de as gelegd. Op deze site is te zien welke fase er geldt voor risico op een natuurbrand in de verschillende regio's.

STER reclame