Walter en Casper van W. bij een zitting van de rechtbank in Lelystad
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Doodrijder 19-jarige Hilversumse: ik reed veel te hard, maar het was geen race

De vader en zoon uit Loosdrecht die zijn veroordeeld voor het doodrijden van de 19-jarige Fleur Balkestein uit Hilversum, nemen de volledige verantwoordelijkheid op zich. Dat meldt NH Nieuws. Walter en Casper van W. legden vandaag in hoger beroep een emotionele verklaring af voor het gerechtshof in Leeuwarden. Eerder ontkenden zij nog dat ze te hard hadden gereden.

Op 16 maart 2016 reden beide mannen met een slok op in twee auto's met hoge snelheid over de smalle Nieuw-Loosdrechtsedijk. Daarbij werd een snelheid van wel 167 kilometer per uur gehaald. Volgens de rechter hielden ze een straatrace. De Porsche van de vader botste vol op de auto van een vrouw, die van een oprit kwam. Ze overleed twee weken later aan haar verwondingen.

Het was de eerste keer dat vader en zoon emotie toonden. "Het is mijn schuld dat mevrouw Balkestein is overleden. Ik wil mijn oprechte excuses aanbieden aan de familie. Er is geen moment dat ik er niet aan denk. Het spijt mij uit het diepst van mijn hart", zegt vader Walter. "Ik aanvaard volledige verantwoordelijkheid voor het ongeval met dodelijke afloop. Tevens ben ik volledig verantwoordelijk voor een te hoge snelheid met drank op", zei hij met gebroken stem. Wel benadrukte hij dat er geen sprake was van een straatrace.

Het is drie jaar nadat mijn lieve kleine meisje werd gecremeerd. Doordat jullie met alcohol op zijn gaan rijden en door jullie machogedrag.

Vader Fleur Balkestein

De familie van Fleur Balkestein gelooft niet in de oprechtheid van de spijtbetuiging. "Tot zes maanden geleden hebben jullie alles bestreden en de schuld proberen te leggen bij mijn kleine meisje Fleur. Nu betuigen jullie spijt met een getypt A4'tje. Ik wil er niet eens mijn achterste mee afvegen", zegt de vader van Fleur in de rechtszaal. Hij spreekt van krokodillentranen waardoor de verdachten vermoedelijk hopen strafvermindering te krijgen.

Voor zijn slachtofferverklaring had hij twee foto's meegenomen. Een van zijn dochter bij een klimwand, een andere van haar in het ziekenhuis na het ongeluk. "Ik zou de verdachte willen verzoeken om deze kant op te kijken om mijn kleine lieve meisje te zien. Het is drie jaar nadat mijn lieve kleine meisje werd gecremeerd. Doordat jullie met alcohol op zijn gaan rijden en door jullie machogedrag."

Celstraf en rijontzegging

De rechtbank veroordeelde Walter van W. tot vier jaar cel voor het doodrijden van de 19-jarige, waar vijf jaar was geëist. Zijn zoon kreeg een werkstraf van 100 uur, waar het Openbaar Ministerie (OM) drie jaar had geëist. Zowel de beide mannen als het Openbaar Ministerie gingen in hoger beroep.

Voor het gerechtshof in Leeuwarden eiste het OM gevangenisstraffen van vier en één jaar tegen de 56-jarige vader en zijn 35-jarige zoon. Ook vindt het OM een rijontzegging van vijf en drie jaar terecht.

Te hard gereden

Ook zoon Casper gaf een korte verklaring en zei dat hij niet voor zijn verantwoordelijkheid weg wil lopen. "Ik heb te hard gereden op weg naar het huis van mijn vader. Dat had niet gemogen. Niets kan het goedpraten. Maar ik heb nog nooit van mijn leven een wedstrijd of straatrace met mijn vader gereden."

Eerder publiceerde NH Nieuws al een filmpje waarop te zien is dat vader en zoon, enkele jaren voor het fatale ongeluk, in een jolige bui rijden op verboden terrein naast de snelweg A2. Het OM achtte het filmpje niet relevant voor de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl