NOS Nieuws

Steeds meer jongeren met overgewicht

Steeds meer kinderen en jongeren zijn te zwaar. Het percentage 2- tot 25-jarigen met overgewicht groeit gestaag, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Was in 2000 nog 12,5 procent van de kinderen en jongeren te zwaar, in 2018 was dat 15,8 procent.

De meesten hebben matig overgewicht. Het percentage kinderen en jongeren met ernstig overgewicht, oftewel obesitas, ligt op 3 procent.

Overgewicht komt relatief vaak voor bij kinderen en jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond. Een kwart van hen is te dik, tegenover een kleine 14 procent van de autochtonen. Een oorzaak geeft het CBS niet.

(On)tevreden met de kilo's

Lang niet iedereen met overgewicht maakt daar een probleem van. Het CBS meldde in september dat een op de vijf van de mensen met obesitas tevreden is met zijn gewicht. Van de Nederlanders met overgewicht tussen de 18 en 25 jaar oud zijn maar drie op de tien daar ontevreden over.

Het aantal kinderen en jongeren met overgewicht stijgt al vele jaren. Zo was begin jaren tachtig ongeveer 6 procent van de jongeren tussen de 12 en 20 jaar te zwaar. Ruim dertig jaar later ligt dat percentage op zo'n 13 procent.

Basisschoolkinderen

Bij basisschoolkinderen is die stijging niet te zien. In die groep neemt het aantal kinderen dat te zwaar is niet toe, maar ook niet af. Het percentage schommelt rond de 12 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl