NOS Nieuws

Beveiliging te duur om unieke muntenschat tentoon te stellen

Misschien wel de grootste muntenschat ooit gevonden in Nederland was vandaag heel even in zijn geheel te zien in het streekmuseum Goeree-Overflakkee.

De munten werden vorig jaar met een metaaldetector gevonden in een weiland op Goeree-Overflakkee. Het gaat om 700 losse munten en naar schatting 2300 samengeklonterde munten met een gezamenlijke waarde van vermoedelijk zo'n half miljoen euro.

De kosten voor de beveiliging van de muntenschat zijn zo hoog dat het museum die niet kan betalen. Daarom is ervoor gekozen om de schat eenmalig twee uur lang in zijn geheel tentoon te stellen aan zo'n 200 genodigden. Daarna gaan de meeste munten weer de kluis in. Vanaf dinsdag worden zo'n vijftig munten uit de collectie en een replica van de samengeklonterde munten tentoongesteld.

Toen ik terugliep naar de auto kreeg ik ineens een mooi signaal.

Vinder Arco Hoekman

"Het is mogelijk de grootste muntenschat uit de Middeleeuwen", zegt vinder Arco Hoekman. "Een unieke vondst." In Nederland worden wel vaker muntschatten gevonden, maar dan gaat het meestal om Romeinse munten. Volgens Hoekman zitten er munten tussen uit verschillende Europese landen, zoals Italië, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Engeland en natuurlijk ook Nederland.

Hoekman vond de schat per toeval. Hij was met zijn metaaldetector bezig geweest op een akker, zonder veel succes. Toen hij terugliep naar de auto liet hij zijn metaaldetector aanstaan. "Toen kreeg ik ineens een mooi signaal", vertelde hij tegen Eilandennieuws.nl.

Rode Klaas

Eerst dacht hij aan een cola- of bierblikje. "Toch stak ik mijn schop in de grond. Na één schep hoorde ik een krak. 'Klinkt goed', dacht ik. Ik zag een oor van aardewerk en een stuk of tien grote munten. Zilveren, oude munten." Toen hij verder groef vond hij een aardwerken pot, tot aan de rand gevuld met muntjes.

Arco Hoekman stond vol trots op de drukbezochte tentoonstelling:

Een van de grootste schatvondsten ooit in Nederland

"Het zou een roofschat kunnen zijn", zegt archeologisch adviseur Jan Breimer van Hazenberg Archeologie. Mogelijk van Rode Klaas. "Deze Amsterdammer roofde in opdracht van de koning van Denemarken. Het kan zijn dat hij de munten hier geroofd heeft en heeft moeten achterlaten", zegt Breimer. "Dat er een grote hoeveelheid van zulke internationale munten is gevonden zegt ook wat over het eiland: dat daar destijds al ontzettend gehandeld werd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl