Gökmen T. NOS

Vier medegevangenen van Gökmen T., de verdachte van de tramaanslag in Utrecht, waarschuwden kort voor zijn vrijlating dat de man ernstig radicaliseerde en verontrustende uitspraken deed. Dat meldt een betrouwbare bron, volgens misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Het is niet duidelijk wat er met de waarschuwingen is gedaan.

In de gevangenis was volgens de bron van De Vries ook een handgemeen met een bewaker omdat T. op een gebedsmatje wilde bidden in een werkplaats. Er ontstond een woordenwisseling waarbij T. de bewaker een kopstoot zou hebben gegeven.

'Geen commentaar'

Vanwege dit incident werd T. in afzondering geplaatst, maar tijdens die maatregel werd hij op vrije voeten gesteld door het gerechtshof. Van de kopstoot zou geen aangifte zijn gedaan of melding van zijn gemaakt tijdens de rechtszitting.

Na afloop van de ministerraad wilde minister Grapperhaus niet op de kwestie ingaan. De advocaat van T. heeft geen commentaar.

T. was sinds 1 maart onder voorwaarden op vrije voeten omdat hij voor het gerechtshof had beloofd mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek. Hij zat vast voor winkeldiefstal en inbraak en was verdachte in een verkrachtingszaak.

Bij de aanslag in Utrecht op 18 maart werden vier mensen gedood en raakten meerdere mensen gewond. T. wordt onder meer verdacht van viervoudige moord dan wel doodslag met een terroristisch oogmerk.

STER reclame