Deze Duitse IS-vrouwen gaven zich begin dit jaar met hun kinderen over in Syrië
NOS NieuwsAangepast

'Duitse regering haalde IS-kinderen terug naar Duitsland'

De Duitse regering heeft kinderen van in Irak opgesloten IS-aanhangers naar Duitsland overgebracht, meldt persbureau DPA. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet precies zeggen om hoeveel kinderen het gaat, maar het zijn er minder dan tien. Ze zijn opgevangen bij familie.

Al eind 2017 vroegen de Duitsers aan de Iraakse autoriteiten om uitreispapieren voor Duitse kinderen die in het land gevangen zaten. De regering in Berlijn deed dit naar eigen zeggen op humanitaire gronden en vanwege een beschermplicht van de eigen staatsburgers.

De kinderen waren door hun ouders meegenomen naar het kalifaat van Islamitische Staat of werden daar geboren. Nadat IS uit Irak was verdreven, werden ze samen met hun ouders gevangengenomen.

Ook Duitsers in Syrië

Het ministerie in Berlijn zegt dat er acht Duitsers vastzitten in Irak vanwege hun betrokkenheid bij IS. In Syrië zijn het er 66.

De regering ziet weinig in hun terugkeer naar Duitsland. Een Duitse vrouw die in Syrië was met haar drie kinderen, werd gisteren bij aankomst in Stuttgart aangehouden. Ze was in 2015 naar Syrië afgereisd, zonder haar man op de hoogte te stellen. De kinderen zijn nu door hem opgevangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl