Frank de Boer bij Atlanta United
NOS Voetbal

Laatste plaats in Amerika, maar De Boer hoeft nog niet te vrezen

  • Jesper van Aken

    redacteur Sport

  • Jesper van Aken

    redacteur Sport

Nog geen wedstrijd gewonnen in de Major League Soccer (MLS), resulterend in de laatste plaats in de hoogste Amerikaanse voetbalcompetitie. Trainer Frank de Boer had zijn start bij Atlanta United ongetwijfeld anders voorgesteld. Waar de regerend kampioen vorig jaar de successen aan elkaar reeg, gaat het dit seizoen beduidend moeizamer.

Net als bij zijn vorige buitenlandse coachavonturen verloopt de start van de 112-voudig oud-international moeizaam. Bij Internazionale moest De Boer na 84 dagen het veld ruimen, bij Crystal Palace zelfs al na 77 dagen.

Toch verwacht Doug Roberson, die de club volgt namens de krant The Atlanta Journal-Constitution, niet dat de Amerikaanse club De Boer ook zo snel de deur zal wijzen.

10.000 kilometer

"Niemand om het team heen heeft gezegd dat De Boer op de zogenoemde hot seat zit. Hij heeft een moeilijke start gehad met zeven wedstrijden in 24 dagen. In die tijd heeft de ploeg meer dan 10.000 kilometer moeten reizen. Dat is zelfs voor Amerikaanse begrippen idioot."

"Daarnaast heeft hij een aantal wedstrijden gespeeld in zeer slechte weersomstandigheden en waren er blessures. Vanwege het vele aantal wedstrijden heeft De Boer ook weinig tijd gehad om met zijn ploeg te trainen."

Frank de Boer tijdens een training van Atlanta United

Ook Thomas Rongen denkt dat De Boer voorlopig nog wel even in Atlanta zal blijven. Rongen zit sinds 1979 in het Amerikaanse voetbal en is tegenwoordig analist voor onder meer de Amerikaanse televisiezender CBS.

Voorbarig

"Ik vind het een beetje voorbarig om nu al te zeggen dat hij er niets van kan. Natuurlijk staat hij laatste en heeft hij in de MLS twee keer verloren en twee keer gelijkgespeeld, maar hij heeft veel moeilijke wedstrijden gehad."

"En in de CONCACAF Champions League, waar ze hoge verwachtingen hadden van Atlanta, heeft hij pech gehad dat hij moest spelen tegen Monterrey uit Mexico. Dat is misschien wel het beste team van dit continent en daar kun je van verliezen. Dus nee, deze situatie is nog echt niet het einde van de wereld voor De Boer."

De wedstrijden van Atlanta United onder leiding van Frank de Boer

Competitie Wedstrijd Uitslag
CONCACAF Champions League Herediano (Costa Rica)-Atlanta United 3-1
CONCACAF Champions League Atlanta United-Herediano (Costa Rica) 4-0
Major League Soccer D.C. United-Atlanta United 2-0
CONCACAF Champions League Monterrey (Mexico)-Atlanta United 3-0
Major League Soccer Atlanta United-FC Cincinnati 1-1
CONCACAF Champions League Atlanta United-Monterrey (Mexico) 1-0
Major League Soccer Atlanta United-Philadelphia Union 1-1
Major League Soccer Columbus Crew-Atalanta United 2-0

Hoewel De Boer een lastig programma kende met veel wedstrijden, valt hem toch wel iets te verwijten volgens de analisten. Namelijk de formatie waarin gespeeld wordt.

"Het reizen, de blessures en de weersomstandigheden, daar kan hij niets aan doen", zegt Roberson. "Maar van begin af aan is hij al aan het stoeien met zijn formatie. Hij begon met 3-4-3, maar zag dat dat niet werkte. Vervolgens hij heeft hij telkens geprobeerd dat te veranderen. Alleen heeft hij nooit de tijd gehad om dat erin te slijpen omdat de volgende wedstrijd alweer voor de deur stond. Dat heb ik nooit van hem begrepen."

Een soort Ajax

Rongen kan zich vinden in de analyse van Roberson. "De Boer is zoekende, dat is duidelijk. Hij had gewoon moeten voortborduren op vorig jaar en daar zijn eigen kleine dingetjes aan moeten toevoegen. Een heel systeem veranderen is lastig. Waarom dingen veranderen als iets werkt?"

"Afgelopen zondag deed hij dat wel. Toen speelde hij eindelijk weer 4-3-3. En hoewel er verloren werd (2-0 tegen Columbus Crew, red.) zag je wel verbeteringen. Daar moet hij verder mee gaan. Frank kijkt misschien te veel naar de tegenstander in plaats van naar zijn eigen ploeg. Op papier ben je gewoon een soort Ajax. En die gaan ook niet thuis tegen bijvoorbeeld VVV zeggen: 'Laten we maar met tien man achter de bal gaan spelen'."

Frank de Boer met links van hem zijn assistent Orlando Trustfull

Atalanta United is in de MLS een van de ploegen met de meest fanatieke fans. Hoewel het team pas bezig is aan haar derde seizoen, zitten er bij thuiswedstrijden gemiddeld zo'n vijftigduizend man op de tribune. De sfeer voelt vaak Europees aan. Rongen ziet dat De Boer ook in de relatie met de fans niet alles goed gedaan heeft.

Verwend

"Na een nieuw puntenverlies noemde hij de supporters verwend. Als je nog niets heb gewonnen en je ligt uit de Champions League, moet je echt beter met je woorden omgaan. Dan kom je er niet mee weg door te zeggen dat je zoiets in het Nederlands anders zegt. Dat viel niet goed bij de fans. En dan heb je de fans een beetje tegen je want die verwachten gewoon overwinningen. Na vorig jaar is dat niet zo gek."

Roberson: "De fans zijn een beetje verdeeld in hun mening over De Boer. Er is een groep die van hem af wil, maar anderen blijven gewoon achter hem staan. Hij moet gewoon wedstrijden gaan winnen. Zo simpel is het."

'Als ik hier iets goeds neerzet, kom ik vanzelf weer in beeld in Europa'

Na zeven wedstrijden in 24 dagen komt er voor De Boer nu een rustigere periode aan. Twaalf dagen heeft hij tot de volgende wedstrijd tegen New England. Het is een van de drie wedstrijden die hij deze maand speelt.

Nu punten pakken

"Hij heeft nu de tijd om zich goed te prepareren en één bepaald systeem te trainen. Als hij dat op orde heeft, is het makkelijk om een aantal wedstrijden achter elkaar te winnen. En New England is echt een van de mindere ploegen in de MLS. Dat moet zeker lukken."

Ook Roberson vindt dat er nu punten gepakt moeten worden. "Minimaal zeven in de komende drie wedstrijden. Als hij dat niet haalt? Ze zullen hem echt niet ontslaan. De Boer heeft een vierjarig contract getekend. Atlanta heeft veel vertrouwen in hem. Ontslaan zou echt een paniekbeslissing zijn. Ze moeten de play-offs halen. Zeven van de twaalf halen dat. Hij moet het wel heel bont maken wil dat niet lukken."

Rongen ziet het allemaal nog wel goedkomen met De Boer in Atlanta. "Frank komt er wel uit. Als hij de play-offs haalt, is alles mogelijk. Als je dan hot bent, kunnen ze zomaar gewoon weer kampioen worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl