President Bouteflika is weg, maar legerchef Ahmed Gaïd Salah zit er nog steeds NOS

Het was hét moment waarvoor honderdduizenden Algerijnen al die tijd de straat op gingen. President Bouteflika, duidelijk verzwakt in zijn rolstoel, gaf zijn ontslagbrief aan de voorzitter van de grondwettelijke raad. Geen vijfde termijn dus voor de president die tot zijn dood had willen regeren.

En daarmee is de belangrijkste eis van de demonstranten ingewilligd. Maar het is nog niet genoeg, zegt Algerije-expert Dalia Ghanem van het Carnegie Middle East Center. "Absoluut niet. Ze willen dat het volledige systeem verdwijnt. Het was geen 'one man show' van president Bouteflika."

Ze is net terug uit Algerije. "Ik heb nog gedemonstreerd met mijn broer, mijn oma, mijn hele familie. Ik ben erg gelukkig, dit is een grote overwinning voor het Algerijnse volk. Na zeven weken van strijd is Bouteflika verdwenen. Het ging heel vreedzaam, er heeft geen druppel bloed gevloeid. Een prachtige les voor de wereld."

Volgens de grondwet neemt nu de voorzitter van de senaat de macht tijdelijk over. Hij krijgt maximaal 90 dagen om nieuwe presidentsverkiezingen te organiseren. Maar deze voorzitter, Abdelkader Bensalah, is evenmin geliefd bij de bevolking zegt Ghanem. "Eén van de leuzen tijdens de demonstraties was "Bouteflika vertrek en neem Bensalah met je mee!"

Hij is al 17 jaar voorzitter van de senaat en geldt als een zeer trouwe bondgenoot van Bouteflika. "Ze willen een nieuwe generatie aan de macht."

Legerchef Gaïd Salah (rechts) met president Boutaflika in 2012 EPA

En dan is er nog legerchef Ahmed Gaïd Salah. Die gaf Bouteflika het laatste zetje door te dreigen met een afzettingsprocedure. Maar de demonstranten willen dat het leger zich niet langer met de politiek bemoeit. "Algerijnen zijn geen Egyptenaren," zegt Dalia Ghanem. "Daar nam generaal Sisi uiteindelijk de macht over, zoiets willen ze niet in Algerije."

Gisteravond gingen duizenden mensen in Algiers de straat op om het vertrek van Bouteflika te vieren. "Generaal Gaïd Salah maakt deel uit van het systeem, hij heeft het gesteund," zegt een jonge student in de Franse krant Le Monde. "We hebben de halve finale gewonnen van Bouteflika. Nu moeten we in de finale nog Gaïd Salah verslaan", aldus Kamel, een 51-jarige universiteitsmedewerker.

Algerijnen gingen gisteren na de bekendmaking de straat op:

Feestvreugde na aftreden Bouteflika

En daarom kondigen ze komende vrijdag opnieuw grote demonstraties aan. "Het systeem blijft bestaan, en het leger heeft nu nog meer macht gekregen. Dus moeten we blijven protesteren," laat een mensenrechtenactivist weten. "Er moet een overgangsperiode komen met mensen die buiten het systeem staan. De verkiezingen moeten worden uitgesteld zodat we ons beter kunnen organiseren."

Want hoe eensgezind de demonstranten ook lijken, een duidelijk programma hebben ze nog niet. "Maar dat is op dit moment ook geen probleem," meent Ghanem. "De protesten zijn erg goed georganiseerd. Later kunnen de demonstranten zich verenigen achter een leider en hun eisen duidelijk maken. Maar eerst moeten de oude leiders vertrekken."

STER reclame