NOS Nieuws

Twitter weigert campagne Franse regering vanwege wet tegen nepnieuws

Twitter blokkeert een oproep van de Franse regering aan kiezers om zich te registreren voor de Europese Parlementsverkiezingen van eind mei. Twitter beroept zich daarbij op een nieuwe wet tegen nepnieuws. Sinds december is het in Frankrijk verplicht om bij politieke campagnes op sociale media aan te geven wie ervoor heeft betaald en hoeveel.

Twitter zegt dat het niet mogelijk is om de boodschap te verspreiden en zich tegelijkertijd aan de wet te houden. Daarom heeft het platform de campagne geweigerd. De regering zegt dat de campagne geen politieke boodschap heeft en dat Twitter er dus naast zit.

In Frankrijk zijn veel mensen verbaasd dat Twitter de campagne #OuiJeVote niet accepteert. Zo ook parlementslid Moutchou die op Twitter zegt dat ze eerst dacht dat het een 1-aprilgrap was.

En de Franse minister van Binnenlandse zaken Castaner twittert gefrustreerd: "De prioriteit van Twitter zou moeten liggen bij de bestrijding van berichten die terrorisme verheerlijken en niet van campagnes over het registeren voor verkiezingen in een democratische republiek."

De Franse regering hoopt dat Twitter zijn besluit heroverweegt. De Europese verkiezingen worden in Frankrijk op zondag 26 mei gehouden en in Nederland op donderdag 23 mei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl