Nabestaanden van Mitch Henriquez
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Familie Mitch Henriquez wil beroepsverbod en celstraf voor agenten

Nabestaanden van Mitch Henriquez willen dat de agenten die betrokken waren bij diens fataal afgelopen arrestatie alsnog veroordeeld worden voor doodslag en een beroepsverbod krijgen. Dat bepleitte hun advocaat vandaag, op de tweede dag van het hoger beroep in deze zaak.

"Ze hebben nog geen uur hoeven schoffelen en ze behouden hun baan, als u er niks aan doet", zei advocaat Richard Korver tegen de voorzitter van het hof.

De familie van Henriquez is boos dat de agenten geen celstraf kregen na de gewelddadige aanhouding in 2015 en de daaropvolgende dood van Henriquez. Ook hebben ze kritiek op het onderzoek in de zaak, meldt Omroep West. Zij vinden dat ze zelf geen goed onderzoek konden doen naar de achtergrond van de betrokken agenten omdat hun namen niet werden prijsgegeven.

Nekklem

Henriquez overleed eind juni 2015, een dag nadat hij was aangehouden op het evenement Night at the Park in Den Haag. Hij had tegen agenten geroepen dat hij een wapen bij zich had en zou daarbij op zijn kruis hebben gewezen.

Vijf agenten, met wapenstok en pepperspray, probeerden de grote en sterke 42-jarige Henriquez in bedwang te krijgen bij zijn arrestatie. Een van hen gebruikte daarbij een nekklem.

Flesje water

De moeder, twee zussen en de ex van Henriquez lazen verklaringen voor. Ook las de voorzitter van het gerechtshof twee korte verklaringen voor, van een aangetrouwde nicht en een goede vriendin.

Zus Lila kreeg als eerste het woord. Ze vroeg zich af waarom de agenten geweld bleven gebruiken toen Henriquez al op de grond lag. Ook vond ze het onbegrijpelijk dat de agenten geen ambulance voor haar broer belden toen duidelijk was dat hij er slecht aan toe was.

"Ze hebben hem levensreddende momenten ontnomen en hadden wel tijd om een flesje water te drinken." Ook zei ze dat de agenten een te lage straf hebben gekregen. "Ik ben bang dat wij als enige gestraft worden voor het gewelddadige gedrag van de agenten."

'Mes in mijn hart'

De agenten kunnen zoveel liegen als ze willen, maar in Gods ogen kan dat niet", zei de moeder van Henriquez. Ook zij vindt het onaanvaardbaar dat de agenten geen hogere straf kregen. "Dat voelt als een mes in mijn hart."

Tegen de rechter zei ze: "Ik hoop dat u de pijn in mijn hart kunt voelen". Ze is depressief, slaapt slecht en mist haar zoon. "Deze pijn moet ik dragen voor de rest van mijn leven. Ik krijg mijn zoon er niet mee terug, maar ik wil gerechtigheid."

Gemis

Een andere zus van Henriquez, Germaine, mist haar broer ook nog altijd: "Je voelt je leeg en kwaad." Ook zij wil dat de agenten de cel in gaan. "Ze moeten hun uniform afpakken, ze in de cel zetten en de sleutel weggooien."

Advertentie via Ster.nl