NOS Sport

Toussaint verlost van dopingzaak, maar de rekeningen zijn nog niet betaald

Van dopingzaak verloste Toussaint kan weer over WK-limieten praten

Zwemster Kira Toussaint is zo goed als verlost van de dopingzaak die haar leven op de kop zette. Komend weekeinde bij de Swim Cup in Den Haag gaat het in elk geval weer over hard zwemmen en de weg naar de wereldkampioenschappen van komende zomer in Zuid-Korea.

In Marseille evenaarde ze afgelopen week haar Nederlands record op de 100 meter rugslag, waarmee ze bovendien onder de WK-limiet dook. "Ik had mezelf de druk opgelegd om die limiet meteen te halen. Toen dat lukte, voelde ik een een enorme ontlading."

Verwarring door legale medicatie

In december werd in China bij Toussaint een minieme hoeveelheid tulobuterol aangetroffen. Het middel, dat bedoeld is om de luchtwegen te verwijden, staat op de dopinglijst.

Onderzoek heeft echter uitgewezen dat er bij Toussaint geen sprake was van tulobuterolgebruik. Bij de dopingtest is verwarring ontstaan door andere, toegestane medicatie die door de zwemster wordt gebruikt.

Ik zou het wel heel bizar vinden als je het als sporter allemaal zelf moet ophoesten.

Kira Toussaint

"Zwemmen is mijn leven en dat viel ineens weg", blikt Toussaint terug op de zware maanden. Het intrekken van de aanklacht, half maart, zorgde voor grote opluchting. "Ik heb lopen springen en gehuild, ik vond het zo bizar. Het is onwerkelijk dat de nachtmerrie voorbij is", zei ze drie weken geleden.

Dopingspook is weg, de zorgen niet

Toch is Toussaint niet van alle ellende verlost. Ze heeft in de voorbereiding op de verdediging in haar zaak veel kosten gemaakt. "De rekeningen zijn nu wel ongeveer allemaal binnen, maar die kan ik op dit moment niet betalen. Het is afwachten wat de instanties die ermee te maken hebben gaan doen."

De zwemster wordt geholpen door de zwembond, maar hoopt op meer steun. "De KNZB heeft mij een lening aangeboden, zodat ik in elk geval de rekeningen kan betalen. Maar ik hoop dat een instantie die kosten voor mij gaat betalen. Ik zou het wel heel bizar vinden als je het als sporter allemaal zelf moet ophoesten, als zoiets je overkomt."

Zwemster Toussaint opgelucht: 'De nachtmerrie is eindelijk voorbij'

Haar advocaat Michiel van Dijk heeft, toen de FINA de zaak liet vallen, al een claim ingediend bij de zwemfederatie. Van Dijk realiseert zich echter hoe ingewikkeld de zaak kan worden, zei hij vorige maand tegen de NOS.

"De FINA wijst ongetwijfeld naar WADA, het mondiale anti-dopingagentschap. Die zal weer wijzen naar het Chinese lab dat het onderzoek deed. De Chinezen zullen zeggen dat ze de controles op verzoek van de FINA hebben uitgevoerd en alleen de bevindingen daarvan heeft overgedragen. Je loopt het risico in een internationaal moeras weg te zakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl