Kira Toussaint
NOS Sport

Van doping vrijgesproken Toussaint zwemt WK-limiet

Kira Toussaint heeft bij een zwemevenement in Marseille op de 100 meter rugslag voldaan aan de limiet voor de wereldkampioenschappen, later dit jaar in Zuid-Korea. De van doping vrijgesproken Toussaint noteerde een tijd van 59,80.

Die tijd bij de Golden Tour Meeting Open Mediterranee, zoals het evenement heet, was een evenaring van het Nederlandse record, dat al op haar naam stond. Alleen de Amerikaanse Kathleen Baker wist eerder aan te tikken: 59,09.

Positieve test

Toussaint heeft een turbulente periode achter de rug. De zwemster testte op 2 november positief op het middel tulobuterol, nadat ze in Peking een wereldbeker over 50 meter rugslag had gewonnen. Bij Toussaint werd een minieme hoeveelheid tulobuterol (0,000000001 gram) aangetroffen. Het middel staat op de dopinglijst en is bedoeld om de luchtwegen te verwijden.

Onderzoek wees uit dat er geen sprake is van tulobuterolgebruik. Bij de dopingtest ontstond verwarring door andere, toegestane medicatie die door Toussaint wordt gebruikt.

Schadeclaim

Toussaint maakte vorige week bekend dat ze een schadeclaim heeft neergelegd bij de internationale zwemfederatie FINA, omdat ze ten onrechte werd verdacht van dopinggebruik. Ze miste door de affaire de WK kortebaan, waar ze door haar prestaties kansrijk was voor podiumplaatsen en dus prijzengeld.

De WK zwemmen worden van 12 tot en met 28 juli gehouden in Zuid-Korea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl