Aangespoelde potvis
NOS Nieuws

Dode potvis met 22 kilo plastic in de maag en foetus aangespoeld in Italië

Italiaanse onderzoekers hebben 22 kilo plastic gevonden in de maag van een dode potvis, die afgelopen week aanspoelde op de kust van Sardinië. Ook vonden ze een levenloze foetus in de buik.

Het internationale World Wide Fund for Nature (WWF), de moederorganisatie van het Nederlandse Wereld Natuur Fonds, zegt dat de maag van de potvis was gevuld met onder meer plastic borden, boodschappentassen en vislijnen.

De natuurorganisatie waarschuwt voor de gevaren van plastic in de Middellandse Zee. Volgens een studie van het WWF bestaat 95 procent van het afval in de Middellandse Zee uit plastic.

De oorlog tegen wegwerpplastic is begonnen en we zullen hier niet stoppen.

Sergio Costa, de Italiaanse minister van Milieu

De Italiaanse minister van Milieu belooft dat Italië een van de eerste landen zal zijn die het EU-verbod op plastic wegwerpartikelen gaan handhaven. Op Europees niveau gaat dat vanaf 2021 in, maar de minister wil het verbod al voor die tijd invoeren in Italië.

Hij is van plan deze week met een nieuwe wet te komen om de hoeveelheid plastic te verminderen. Die zal onder meer inhouden dat vissers plastic op zee mee aan land mogen nemen.

"We hebben plastic al die tijd gebruikt zonder erbij na te denken en nu betalen we de prijs", zegt de minister. "De oorlog tegen wegwerpplastic is begonnen en we zullen hier niet stoppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl