Johan Dessing (midden) en Annabel Nanninga bij de installatie als Statenlid in Noord-Holland ANP

Forum voor Democratie (FvD) komt hoogstwaarschijnlijk niet in het bestuur van de provincie Noord-Holland. Informateur Hans Smits zegt dat de programma's van FvD en andere partijen te veel verschillen en sommige partijen vragen hebben over de stabiliteit van de nieuwe fractie.

Het belangrijkste breekpunt is volgens Smits het klimaatbeleid. "De standpunten hierover verschillen fundamenteel", schrijft de informateur in zijn verslag aan de Provinciale Staten.

Ook wijst hij erop dat enkele partijen moeite hadden om te praten met Forum "gezien uitspraken in het verleden en heden door de landelijke leiding van FvD". Om welke uitspraken het gaat, schrijft Smits niet.

VVD en GroenLinks

Verder onderzoek naar een meerderheidscoalitie met FvD heeft volgens de informateur geen zin. Hij denkt dat een coalitie met GroenLinks en de VVD een kans op succes heeft en wil dat twee nieuwe informateurs naar die mogelijkheid kijken.

Bij de verkiezingen behaalden FvD, GroenLinks en VVD elk negen zetels. Forum kreeg de meeste stemmen.

Fractievoorzitter Dessing vindt dat de VVD in Noord-Holland kiest voor een "klimaatcoalitie". Hij zegt dat de fractie stevig oppositie zal voeren tegen zo'n coalitie en zich "vol zal blijven inzetten om de stem van de Noord-Hollandse FvD-kiezers luid en duidelijk door te laten dringen in het Provinciehuis in Haarlem".

De fractievoorzitter van de partij in Amsterdam, Annabel Nanninga, haalt uit naar de VVD.

Cees Loggen, lijsttrekker van de VVD Noord-Holland en gedeputeerde van de provincie, zegt dat hij zich niet herkent in de conclusies van informateur Hans Smits. Die noemt hij "veel te kort door de bocht". "Wij waren best bereid om met de FvD te praten op basis van de inhoud van het partijprogramma, alleen was er daar nog weinig over bekend."

Mogelijk gaat de FvD wel meeregeren in Zuid-Holland. Daar onderzoekt VVD-coryfee Hans Wiegel of de partij van Thierry Baudet en de VVD met twee tot drie andere partijen een brede coalitie kunnen vormen.

STER reclame