Ajax viert de 2-1 van Dusan Tadic

Ajax dwingt met man minder PSV op de knieën

Ajax is weer helemaal terug in de titelrace door een 3-1 zege op PSV. Met nog zeven wedstrijden te spelen is de achterstand van Ajax op de koploper nog maar twee punten. Een hoofdrol was er in de tweede helft voor de VAR, die een rode kaart voor Noussair Mazraoui en een penalty voor Ajax signaleerde.

Met controleurs Pablo Rosario, Michal Sadílek en Jorrit Hendrix op het middenveld en onder anderen de meer aanvallend ingestelde Gastón Pereiro en Mohammed Ihattaren op de bank liet PSV-trainer Mark van Bommel blijken uit te gaan van een afwachtende rol in Amsterdam.

Dat bleek ook in het eerste bedrijf. Ajax, aantredend in de 'Champions League-opstelling' met Dusan Tadic in de spits, was de bovenliggende partij en kreeg via Noussair Mazraoui de eerste kans. Nick Viergever haalde de bal van de lijn.

Miscommunicatie Zoet en Schwaab

In de 21ste minuut was het raak voor de thuisploeg, net toen PSV juist wat vaker de aanval zocht. Frenkie de Jong verplaatste de bal naar de rechterkant, Hakim Ziyech zette voor en Daniel Schwaab tikte de bal, met Tadic op de loer, langs zijn eigen doelman Jeroen Zoet in het doel.

Verder gebeurde er weinig in de eerste helft. Ajax was iets gevaarlijker, maar kon PSV niet echt in problemen brengen. Aan de andere kant deed PSV zelfs geen enkele doelpoging.

• ANP
    PSV'er Daniel Schwaab passeert zijn eigen doelman Jeroen Zoet
    Ajax viert de 1-0 tegen PSV
    PSV viert de 1-1 van Luuk de Jong
    Ajax viert feest, Luuk de Jong treurt

Na rust bezorgde David Neres PSV hoofdbrekens met enkele geslaagde acties aan de linkerkant. Toen was daar echter opeens de eerste grote kans voor PSV. Hirving Lozano kwam na een prachtpass van Pablo Rosario vrij voor André Onana, maar de doelman redde.

Rood en strafschop, ziet de VAR

Een harde overtreding van Noussair Mazraoui op Angeliño zorgde voor een kanteling in de wedstrijd. De verdediger schopte de PSV'er tegen het hoofd. Arbiter Björn Kuipers gaf eerst alleen geel, maar maakte er na ingrijpen van de VAR rood van.

Gelijk na de rode kaart werd het 1-1. Angeliño zette voor en vond het hoofd van Luuk de Jong, die voor de ver uit zijn doel gekomen en mistastende Onana, raak kopte. Ajax leek daarop rijp voor de slacht, maar Steven Bergwijn en Lozano lieten grote kansen liggen.

Weer veranderde plots alles en werd Schwaab de schlemiel van PSV. Toen Neres op de achterlijn de bal achter zijn standbeen langs haalde, kwam de Duitse verdediger inglijden en maaide daarbij de Braziliaan onderuit. Arbiter Kuipers wuifde de valpartij eerst weg, maar ook hier bracht de VAR hem uiteindelijk op andere gedachten. De bal ging op de stip.

Tadic schoot de strafschop onberispelijk binnen en hielp Ajax daarmee aan de 2-1 voorsprong. In het restant beperkte het tiental van Ajax zich tot verdedigen en werd het ver in blessuretijd via Neres nog 3-1. En aldus werden de felbegeerde drie punten binnengesleept door de Amsterdammers.